SON DAKİKA



Haber > Dünya > Gazze'den Kahire'ye giden yolda rüşvet

Gazze'den Kahire'ye giden yolda rüşvet

23 Aralık 2019 Pazartesi - 15:07




Filistin'de abluka altındaki Gazze'den Mısır'a gitmek isteyen sivil halk aylarca süren bürokrasiyi aşmak için whatsapp üzerinden bağlantı kurdukları kişilere 4 bin dolara varan rüşvet veriyorlar





Gazze'deki Filistinliler, abluka altındaki bölgeden Mısır'a seyahat etmeyi hızlandırmanın 4 bin dolara mal olabileceğini söylüyorlar.

Kuşatılmış Gazze Şeridi sakinleri için ayrılmanın iki yolu var ve ikisi de kolay değil. İlk rota, İsrail'e giden Erez geçişi, ikinci seçenek ise Refah sınır kapısı üzerinden Mısır'a gitmek.

Erez yolu İsrail makamlarından izin almayı gerektiriyor. İzinlerin alınması son derece zor ve bazı önceden onaylanmış işadamları ve tıbbi vakalar da dahil olmak üzere çeşitli kategorilere uyanlarla sınırlıdır.

Hamas yetkilileri El Cezire'ye verdiği demeçte, İsrail kontrollü geçiş yolundan geçen rota da İsrail istihbarat teşkilatlarına casusluk yapma riski taşıyor.

Öte yandan, Refah aracılığıyla çıkmak, Gazze'deki Hamas hükümetinden seyahat belgeleri almak için aylarca beklenmesi ihtimali anlamına geliyor.


Bununla birlikte, kuyruğu atlamak için rüşvet olarak yüzlerce veya bazen binlerce dolar harcamayı içeren süreci hızlandırmanın bir yolu var .

Hamas 2007 yılında Gazze'nin kontrolünü ele geçirdiğinden, beklenmedik bir şekilde geçen yıl Filistin seçimlerini kazandıktan sonra, hem İsrail hem de Mısır, kıyı bölgesi üzerinde boğucu bir abluka uyguladı, Gazze ekonomisini boğdu ve sakinlerinin hareketini ciddi şekilde kısıtladı.

1.9 milyon  Gazze sakininin büyük çoğunluğu için , Refah yolu çoğu zaman tek geçerli seçenek. Mısır üzerinden ayrılmak için, taleplerini  Hamas hükümetine kaydettiriyorlar, ancak bekleme listelerinde binlerce isim ile onaylar aylar sürebilir.

Burası "seyahat acenteleri ve temsilcileri" - Filistinlilerin hareketini hızlandırmak için Mısır istihbarat memurları ile çalışan Gazze merkezli brokerler olay yerine giriyor.  Arapça'da "Tanseeqat" veya "Koordinasyon" olarak bilinen bu kurumlar, Mısır'a veya Mısır üzerinden anında seyahat ayarlayabilecekleri sosyal medyada reklam veriyorlar  .

Hala ajansı, bu hizmetleri sunan en büyük şirketlerden biridir. Gazze Şehri'ndeki ofisleri ile, geziyi kişi başına bin 200 dolar, yani bir inşaat işçisinin aylık ortalama maaşının yaklaşık üç katına eşit tutar.


Hala hizmetlerini "VIP seyahat" olarak tanımlıyor ve yoğun geçişte gecikmeden Gazze'den Kahire'ye ulaşım içeriyor.

Misilleme korkusuyla anonimlik koşulu üzerine konuşan Gazze ve yurtdışındaki aktivistlere göre, ödemeler Mısır'daki Mısır istihbarat ofislerinde yapılmalıdır.

Bu tür hizmetler sosyal medyada da ilan edilmektedir. Yerel bir telefon numarası veren bir çevrimiçi reklam, Mısır'a 650 dolarlık bir seyahat garantisi verdi.

Reklamda listelenen telefon numarasını cevaplayan bir kişi kendini Ebu Amr olarak tanımladı. El cezire'ye bir gezginin WhatsApp aracılığıyla pasaport fotokopisi göndermesi, tutarı yerel para biriminde ödemesi ve iki gün içinde Mısır'a veya ötesine geçmeleri gerektiğini söyledi.

Gezginlerle tek iletişiminin telefon veya WhatsApp mesajlarıyla olduğunu söyleyen Abu Amr, "Ve herhangi bir şansla gezgin geri çevrilirse parasını geri alacak" dedi.


İnternete yerleştirilen bir diğer reklam ise "Mısır istihbaratı tarafından denetlenen en güçlü Koordinasyon" oldu.

Anonimlik koşuluyla konuşan Gazze'deki bir Mısır istihbarat ajanı, istihbarat şubelerinin Gazze'deki Filistinlilerin kötü durumundan yararlandığını belirtiyor.

Gazze'den yerel bir işadamı olan Hasan Abu Zakaria, oğlunun mezuniyetine katılmak için Avrupa'ya gitmek istediğini ve yerel bir brokere bin dolardan fazla para ödediğini söyledi.

Şu anda Ürdün'de bulunan Gazze'den bir öğrenci Mohammed Hussein Khalaf, Mısır'ın Gazze'deki Filistinlilere giriş kısıtlamalarını sıkılaştırmasının ardından ailesinin iki yıl önce ayrılması için 4 bin dolar ödediğini söyledi. 

BM İnsani İşler Eşgüdüm Ofisi'ne (OCHA) göre, 2019 yılında şimdiye kadar 70 binden fazla, önceki yıl 61 bin, 2017'de 16 bin kişi Refah sınır kapısından çıkış yaptı.


OCHA'ya göre Refah sınır kapısı, 2018'de 198 günden, bu yıl şu ana kadar 219 gün açık kaldı.

Refah geçidinde anonimlik koşulu üzerine konuşan bir Filistinli yetkilisi, kişi başına 600-1200 dolar arasında ödenen toplam yaklaşık 100 Filistinliyi taşıyan ortalama iki otobüsün, her gün çıkış yaptığını söyledi.

Yetkili, "Bu büyük miktardaki para, her ay Mısırlılar tarafından fakir Gazze'den hortumlanıyor" dedi.

İsrail'e girişler

OCHA'ya göre, bu yıl şimdiye kadar 168 binden fazla insan Erez aracılığıyla Gazze'den İsrail'e çıkış yapmış durumda. Bunlardan 110 bini iş / tüccar kategorisine girerken, yaklaşık 32 bin 400 kişi tıbbi izinle ayrılmıştır.


Hamas yetkilileri El Cezire'ye, İsrailli istihbarat ajanlarının Gazze'deki örgütü gözetlemek için Erez üzerinden seyahat etmesine izin verilen Filistinlileri toplamaya çalıştıklarını söyledi.

İsrailli istihbarat yetkilileri tarafından işe alım çabalarına karşı koymak amacıyla Hamas, izin almak için İsrail'e seyahat edenlere şartlar koydu ve seyahat nedenleri hakkında ayrıntılı bilgi istedi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap