SON DAKİKA



Haber > Dünya > Gazze’de büyük yıkım!

Gazze’de büyük yıkım!

29 Ekim 2023 Pazar - 16:39




İsrail’in hava saldırılarını yoğunlaştırması sonrası Gazze’de yüzlerce bina yıkıldı, çok sayıda kişi hayatını kaybetti. İsrail ordusu sivillere güneye gitmeleri için ‘son uyarısını’ yaptı.





 İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları önceki gece hız kazanırken, ağır bombardımanda bölgeyle iletişim kesildi ve yaşanan büyük yıkım gün ağardığında ortaya çıktı. İsrail ordusu önceki önce karadan, daha sonra da savaş uçaklarıyla Gazze’nin kuzeyine saldırılarını yoğunlaştırdı. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) tarafından yapılan açıklamada, Gazze’nin kuzeyinde 150 noktanın savaş uçaklarıyla hedef alındığı belirtildi. Açıklamada, “Savaş uçakları Gazze Şeridi’nin kuzeyinde 150 yer altı hedefini vurdu. Yer altı tünelleri ve altyapı hedef alındı” ifadeleri kullanıldı. Açıklamada ayrıca Hamas’ın hava operasyonları sorumlusu Asem Abu Rakaba’nın da etkisiz hale getirildiği belirtildi. Abu Rakaba’nun Hamas’ın insansız hava araçlarından, yamaç paraşütlerinden, hava tespitinden ve savunmasından sorumlu olduğu kaydedildi.

Hamas yönetimindeki sivil savunma servisi Gazze’de yüzlerce binanın yıkıldığını açıklarken, ölü sayısı konusunda net bir açıklama yok. Dün sabah çekilen görüntüler, Hamas’ın üç hafta önce İsrail’e yönelik saldırısından bu yana düzenli olarak İsrail hava saldırılarına maruz kalan Gazze Şeridi’nin kuzeyinde geniş çaplı hasar olduğunu gösteriyor. Hava saldırılarında Gazze’nin en büyük hastanesi olan Şifa Hastanesi yakınları ile Endonezya Hastanesi yakınlarını da vuruldu. İsrail ordusu özellikle Şifa Hastanesi altında Hamas’ın gizli yapılanmaları olduğunu öne sürmüştü.

‘Pencere kapanıyor’

Öte yandan Gazze’nin kuzey bölgelerinde İsrail’in sınırlı kara operasyonu dün de devam etti. Operasyonların genişletildiğini duyuran IDF Sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari “Piyade, zırhlı, istihkam kara ve topçu kuvvetleri, hala sahada ve operasyona devam ediyor” ifadelerini kullandı. Öte yandan Hagari Gazze’nin güneyine gıda, su ve ilaç taşıyan kamyonların girmesine izin verileceğini belirtti. Kara operasyonu sırasında İsrailli askerlerle Hamas militanlarının karşı karşıya geldiği de iddia edildi. El-Kassam Tugayları gece saatlerinde Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Beyt Hanun’da ve Gazze Şeridi’nin merkezindeki Bureij’de şiddetli çatışmaların yaşandığını duyurdu. İsrail ordusunun en kuzey bölgelerden başlayarak tünellere odaklandığı ve ilerleyerek güneye doğru yöneldiği ifade ediliyor. IDF’nin Gazze’nin kuzeyinde kalan sivillere ‘son uyarısını’ çeşitli kanallar aracılığıyla yaptığı duyuruldu. Hagari, ‘acil’ olarak sivilleri bölgenin kuzeyinden ayrılmaya çağırırken, “Pencere kapanıyor” ifadesini kullandı.

‘Gazze’de ikinci aşama başladı’


İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “Savaşta 2. aşama başladı. Kara operasyonun genişletilmesi oy birliğiyle kabul edildi” dedi. Netanyahu, Tel Aviv’de yaptığı açıklamada, Gazze’de süren kara operasyonunun savaşın ikinci aşaması olduğunu söyledi, “Bu uzun ve zor bir savaş olacak. Teslim olmayacağız. Geri çekilmeyeceğiz. Kazanacağız” ifadelerini kullandı.

  Gazze’de büyük yıkım

 

Gazze’de insani şartlar ağırlaşıyor.

Ambulanslar ulaşamıyor


Gazze Şeridi’nde insani şartlar her geçen gün daha da ağırlaşıyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), İsrail’in yoğun bombardımanı altında olan Gazze’deki sağlık çalışanlarının, hastaların ve sivillerin dün gece iletişim ve elektrik kesintisine maruz kalarak geceyi karanlıkta ve korku içinde geçirdiğini açıkladı. DSÖ, iletişimin kesik olması sebebiyle ambulansların yaralılara ulaşamadığını, morgların dolu olduğunu vurguladı. Telefon ve internet şebekelerinin çökmesinden bu yana Gazze’de iletişim neredeyse imkansız hale geldi.

Biden: Daha ileri adımlar atarız

Bölgede yaşananlar sonrası karşı karşıya gelen ABD ve İran arasındaki gerilim artarak sürüyor. ABD Başkanı Joe Biden, İran bağlantılı grupların Irak ve Suriye’deki ABD güçlerine yönelik saldırılarının ardından ABD’nin “daha ileri adımlar atmaya hazır olduğunu” söyledi. Biden, Kongre’ye yazdığı mektupta, Suriye’deki hedeflere yönelik son hava saldırılarının gerekli ve uluslararası hukuka uygun olduğunu belirti. Açıklama, ABD savaş uçaklarının bu hafta Suriye’nin doğusunda gerçekleştirdiği hava saldırılarının ardından geldi.

İsrail’den BM’ye sert tepki

İsrail, Gazze’de “insani ateşkes” çağrısında bulunan Birleşmiş Milletler (BM) kararını hiddetle reddederek, kendisini savunmaya devam edeceğini duyurdu. İsrail’in BM Büyükelçisi Gilad Erdan BM’nin artık “bir gram bile meşruiyeti ya da geçerliliği” kalmadığını söyledi. BM Genel Kurulu Cuma günü Gazze Şeridi’nde “acil, kalıcı ve sürdürülebilir insani ateşkes” çağrısında bulunan bir kararı onaylamıştı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby ise, ABD’nin İsrail için “kırmızı çizgiler çekmeyeceğini” ifade etti.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap