SON DAKİKA



Haber > Dünya > Füze gerilimi! "Artık durdurun"

Füze gerilimi! "Artık durdurun"

16 Kasım 2016 Çarşamba - 12:47




Çin, Güney Kore'ye ABD'nin Bölge Yüksek İrtifa Hava Savunması füze sisteminin konuşlandırılması yönündeki çalışmalarını durdurması için çağrı yaptı.





Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gıng Şuang olağan basın toplantısında,  Güney KoreSavunma Bakanlığının ülkedeki bir firma ile THAAD füze sisteminin  konuşlandırılacağı yer konusunda anlaşmasına yönelik, söz konusu sistemin  kurulmasının bölgedeki stratejik dengeye ciddi şekilde zarar vereceğini, Çin'in  ve bölgedeki ilgili ülkelerin stratejik güvenlik çıkarlarını olumsuz  etkileyeceğini savundu.

 

Çin'in, konuyla ilgili endişelerini taraflara ilettiğini  hatırlatan  Şuang, füze sisteminin konuşlandırılmasının durdurulması çağrısında bulundu.

Ayrıca Şuang, Çin'in kendi güvenlik çıkarlarını korumak için gerekli  tedbirleri alacağını sözlerine ekledi.

Güney Kore Savunma Bakanlığı, THAAD füze sistemine yer tahsis etmek  üzere devlete ait bir araziyi, ülkenin en büyük firmalarından Lotte Skyhill  Country Club'a ait yaklaşık 86 milyon dolardeğerindeki golf sahası ile takas  etmek için anlaşmıştı.

Güney Kore'nin THAAD füze sistemini kendi topraklarına mevzilendirme  kararı, daha önce Çin ve Seul yönetimi arasında devam eden Yüksek Düzeyli Savunma  Müzakerelerini durma noktasına getirmiş, iki ülke savunma bakanları arasında  yapılması planlanan müzakereler askıya alınmıştı.


Rusya ve Çin, THAAD sisteminin bölgede konuşlandırılmasına Doğu  Asya'da askeri gerilimi artıracağı gerekçesiyle karşı çıkarken, Seul yönetimi,  Kuzey Kore'nin askeri tehditlerinin bertaraf edilmesi durumunda THAAD sisteminin  konuşlandırılması ihtiyacının "doğal olarak" ortadan kalkacağı tezini savunuyor.

ABD'nin THAAD teknolojisini Güney Kore'ye yerleştirme planına, Kuzey  Kore'ye en yakın ülkelerden biri olan Çin uzun süredir karşı çıkıyor. Pekin  yönetimi, füze savunma sisteminin bölgedeki güvenlik endişelerini artıracağını ve  bunun casusluk faaliyetleri için de kullanılabileceğini öne sürüyor.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap