SON DAKİKA



Haber > Dünya > Fransa, darbe nedeniyle Mali ile askeri ilişkilerini askıya aldı

Fransa, darbe nedeniyle Mali ile askeri ilişkilerini askıya aldı

04 Haziran 2021 Cuma - 09:45




Fransa, Batı Afrika ülkesinde geçen haftaki darbe nedeniyle Mali ile ortak askeri operasyonları durduruyor.





Fransa Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada Askıya almanın, Mali'de sivil yönetime dönüş konusunda garanti alana kadar devam edeceğini söyledi.

Fransız kuvvetleri, Sahel bölgesindeki militanlarla savaşmak için Mali, Çad, Moritanya, Nijer ve Burkina Faso'dan askerleri destekliyor.

25 Mayıs'ta Mali'nin askeri diktatörü Albay Assimi Goïta, ülkenin sivil cumhurbaşkanını ve başbakanını devirdi.

Bu hafta Batı Afrika grubu Ecowas ve Afrika Birliği (AU) Mali'yi bedenlerinden uzaklaştırdı.

Perşembe günü Fransa'nın silahlı kuvvetler bakanlığı, hem Ecowas hem de AU'nun "Mali'deki siyasi geçiş çerçevesini" belirlediğini söyledi.


Mali'de neler oluyor?

Fransa ve Türkiye'nin görüş ayrılığına düştüğü Doğu Akdeniz ve Libya meselelerinin ardından gözler, şimdi de askeri darbe sonrası siyasi belirsizlik sürecine giren Mali'ye çevrildi. Fransa, eski sömürgesi Mali'ye büyük bir stratejik önem veriyor. Uluslararası çatışma alanlarında Fransa’yla ters düşen Türkiye de, Kuzey ve Orta Afrika'da çok geniş kapsamlı diplomatik faaliyet yürütüyor. Ekonomik ve politik krizle mücadele eden Mali'de ise darbe sonrası sivil hükümet kurma sancıları sürüyor.

Darbe lideri Albay Assimi Goita, kendisini geçici lider ilan ettikten iki gün sonra, geçen Cuma günü anayasa mahkemesi tarafından geçici cumhurbaşkanı seçildi.

Başkan Bah Ndaw ve Başbakan Moctar Ouane'nin görevlerinde başarısız oldukları ve ülkenin geçiş sürecini sabote etmeye çalıştıkları için görevden alınmasını savundu.

Askerler, Albay Goita'nın kendisine danışılmadığını söylediği bir kabine değişikliği sonrasında iki adamı tutukladı ve gözaltına aldı.


Ayrıca, seçilen Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita'nın görevden alınmasına neden olan geçen Ağustos darbesine de öncülük etti.

Col Goïta şimdi yeni bir başbakanın birkaç gün içinde atanacağına ve seçimlerin planlandığı gibi gelecek yıl devam edeceğine söz verdi.

- 9 ayda ikinci darbe

Geçen yıl 18 Ağustos'taki darbenin de arkasındaki isim olan ve sivil geçiş sürecinde de cumhurbaşkanı yardımcılığı görevinde bulunan Albay Assimi Goita, 24 Mayıs'ta yapılan kabine değişikliğinin usullere uygun olmadığı gerekçesiyle Cumhurbaşkanı Bah Ndaw ve Başbakan Moctar Ouane'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda üst düzey yetkilinin gözaltına alınması emrini vermişti.

Goita, akabinde kendisini cumhurbaşkanı ilan etmişti.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap