SON DAKİKA



Haber > Dünya > Fransa Ateşle Oyunuyor: Hedef Türkiye mi?

Fransa Ateşle Oyunuyor: Hedef Türkiye mi?

02 Nisan 2024 Salı - 12:57




Karabağ Savaşı'nın ardından 'Ermenistan'ın yeni hamisi' olarak boy gösteren Fransa bölgeyi yeniden ateşe sürükleyebilecek adımlar atıyor.





Son dönemlerde Fransa’nın adını en çok duyduğumuz yerlerden biri de Ermenistan… Paris buradaki adımlarını kimi zaman herkesin gözü önünde kimi zaman da istihbarat örgütleri aracılığıyla el altından atıyor.

Bu noktada aynı günlerde yayınlanan iki ayrı haber aslında bölgeye ilişkin önemli ipuçları veriyor.

Fransız medya kuruluşu Le Figora’da kaleme alınan bir makale Paris-Erivan hattına dair ilginç detaylar içeriyor. Yazıdaki iddialara göre Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Azerbaycan’ın Karabağ Operasyonu sırasında bazı adımlar atmak istemiş. Laçin Koridoru’nu yürüyerek geçmek, Azerbaycan için Avrupa’dan ortak bir kınama kararı çıkarılması talebi, Vatikan’dan açıklama beklentisi gibi başlıklar var.

Fransa basınına göre Macron'un Ermenistan için atmak istediği adımlar başarısız oldu.

İkinci haber ise Azerbaycan İstihbarat Servisi Başkanlığı’nın uluslararası medyaya yansıyan açıklamalarını içeriyor. Azerbaycan istihbaratına göre Fransa, Ermenistan’ı yeni bir savaşa hazırlıyor ve Bakü’nün ulusal güvenliğine zarar verecek bir casus ağı oluşturmaya çalışıyor.

Parçaları birleştirdiğinizde belli ki Fransa, Ermenistan meselesinde yeni bir kapıyı zorluyor. Ayrıca, Ukrayna-Rusya savaşında takındığı tavır, Macron’un demeçleri ve Avrupa Birliği’nden tamamen ayrı telden çalmaları gözleri Paris’e çeviriyor. Öte yandan, Ermenistan üzerinden sergilenmek istenen oyun Türkiye’yi de yakından ilgilendiriyor.

Azerbaycan'da Fransız şirketlerinin ülkeden çıkarılması çağrısı

“Moskova’dan ümidi kesip Fransa’ya yanaştılar”

Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Savaş Eğilmez bölgeyi yakından takip eden isimlerden biri. Süreci daha iyi anlatabilmek için filmi biraz geriye sarıyor ve bizi 2020 yılı Kasım ayına götürüyor. İkinci Karabağ Savaşı mutlak Azerbaycan üstünlüğüyle sona erince, bölgedeki güç dengesinin yeniden şekillenmeye başladığını söylüyor.

Yaşanılan hezimet sonrası Moskova’dan ümidini kesen Erivan Hükümeti’nin, Avrupa Birliği’ne ve NATO’ya göz kırpmaya başladığından bahsediyor Doç. Dr. Eğilmez.

“Burada da devreye Fransa girerek kendine Erivan’ın ve Paşinya’nın hamisi rolünü biçti. Politik adımlarını bu yönde atmaya başladı. Örneğin Fransa Dışişleri Bakanı Colonna, Erivan’ı ziyareti sırasında Ağrı Dağı’nın fotoğrafını paylaşıp 'Ermenistan'a yeniden döndüm' paylaşımı yapmış ve Erivan’a her türlü askeri yardımın yapılabileceğini açıklamıştı" hatırlatmasında bulunuyor.

Ermenistan, Fransa'dan askeri yardım almaya ve hızla sahada kullanmaya devam ediyor.

“Fransa’nın karın ağrısı Zengezur Koridoru”

Karabağ zaferinin ardından imzalanan anlaşmanın en önemli maddelerinden birisi Azerbaycan ile Nahçıvan arasında yeni bir ulaşım bağlantısı oldu. Doç. Dr. Savaş Eğilemez’e göre bu durum Fransa’yı ciddi derecede rahatsız etti.

Bu düşüncesini biraz açmasını istiyoruz… Nahçıvan ile Azerbaycan arasındaki 43 kilometrelik mesafenin Zengezur Koridoru olarak adlandırıldığını anımsatıp, anlatıyor.

"Zengezur koridorunun hayata geçirilmesiyle Türk dünyasının ticari, lojistik ve siyasi bağları güçlenecek. Zengezur, hem Türk Dünyası'nın hem de bölgenin parlayan yıldızı olacak.

Son dönemde bölgede yaşanan gelişmeler, Fransa ve İran yanında bazı batılı güçlerin de Zengezur koridorunun açılmaması için akıl dışı faaliyetlerin içerisinde olduğunu gösteriyor. Özellikle Fransa ve İran koridora terörist gruplarını yerleştiriyor, bunlara silah ve para yardımında bulunuyor. Aralarında PKK’lı teröristlerin de yer aldığı 10 bin militan, Zengilan’dan başlayan ve Taşkesen’e uzanan hatta yerleştirilmiş durumda. PKK/YPG terör örgütü dışında Sasna Tsrer, Voma, Poga, Nor Asala, Bever ve Yerkrapa gibi Ermeni terör grupları da var.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap