SON DAKİKA



Haber > Dünya > Fed Başkanı Powell: Risk yukarı yönlü, faiz artışı sürecek

Fed Başkanı Powell: Risk yukarı yönlü, faiz artışı sürecek

16 Haziran 2022 Perşembe - 09:55




Enflasyon risklerinin yukarı yönlü olduğunu söyleyen Powell, faiz artışlarının devam edeceğini öngördüklerini ve bunun hızının verilere bağlı olacağını söyledi.





ABD Merkez Bankası Fed faizi 75 baz puan artırarak yüzde 1.75’e yükseltti. Fed'in yaptığı 75 baz puanlık faiz artırımı 1994'ten bu yana yapılan en büyük artırım oldu. Yüksek faiz artırımına sadece Esther George itiraz etti ve 50 baz puan artırılması için oy verdi. Ekonomik büyüme için aşağı yönlü tahminler ortaya çıkarken işsizlik ve faiz artışı için de tahminler yukarı yönlü olarak revize edildi. Fed Başkanı Jerome Powell "Yakın zamanda enflasyon konusunda ilerleme göreceğiz, ileri dönük yönlendirmemizin hala güvenilir olduğunu düşünüyorum" dedi.

Piyasaların merakla beklediği Faiz kararı açıklandı. Fed faizi 75 baz puan artırarak yüzde 1.75'e yükseltti. Böylece son 28 yılın en yüksek faiz artışı gerçeklemiş oldu. Faiz kararı 10-1 oyla alındı. Esther George faizin 75 baz puan artırılmasına karşı çıktı, 50 baz puan artırım için oy verdi. Fed yetkililerinin 2022 sonu için ortalama fed fon faizi beklentisi yüzde 3,4 oldu. 2023 sonu için ortalama fed fon faizi beklentisi yüzde 3,8 olarak gerçekleşti.

Powell'ın açıklamaları şöyle:

Fiyat istikrarını sağlama görevimiz var. Cari resim, iş gücü piyasasının çok güçlü ve enflasyonun çok yüksek olduğunu gösteriyor. Faiz artırımlarına devam etmenin uygun olduğunu düşünüyoruz. Bilançomuzu ciddi şekilde azaltma sürecindeyiz. Sıkılaşan finansal şartlar talebi hafifletmeli. Ücretlerde büyüme yüksek, iş gücü piyasası aşırı sıkı, iş gücü arzı bastırılmış olmaya devam ediyor. İş gücü piyasasında arz ve talep şartlarının daha iyi bir dengeye gelmesini ve ücret artışlarını hafifletmesini bekliyoruz. Tedarik sıkıntıları öngörülenden daha uzun sürdü ve fiyat baskıları genele yayıldı. Çin'de COVID ile ilişkili karantinaların tedarik zinciri sorunlarını daha da kötüleştirmesi büyük olasılık.

Enflasyonu aşağı getirmeye güçlü şekilde bağlıyız. Politika bu güne kadar uyarlanabilir oldu ve öyle olmaya devam edecek. Enflasyonun tekrar yukarı yönlü şaşırtması sonrasında Fed daha büyük artırımın gerekli olduğuna karar verdi. Faiz oranlarının hızlı şekilde artırılmaya devam edilmesinin önümüzdeki aylarda uzun vadeli uzun vadeli enflasyon bekleyişlerinin aşağı gelmesine yardım edeceğini öngörüyoruz. Önümüzdeki toplantılarda faiz artırım hızı verilere bağlı olacak. 75 baz puanlık artırımın sürekli hale gelmesini beklemiyoruz. Gelecek toplantıda 50 veya 75 baz puan artırım olabilir. Sıkı para politikası uygulama yönünde iyi konumlandık.


Fiyat istikrarı ve maksimum istihdam hedeflerini başarmak için yapabileceğimiz her şeyi yapacağız. Niyetlerimiz konusunda olabildiğimiz kadar açık olmaya çalışacağız. Geçtiğimiz hafta açıklanan enflasyon ve istihdam verileri sonrasında daha agresif hareket etmeye karar verdik. TÜFE verisi sonrasında daha büyük faiz artırımının uygun olacağını düşündük. Enflasyon rakamlarında bir dizi düşüş görmeyi arzu ediyoruz. Enflasyon yukarı yönlü şaşırttı ve bu toplantıda güçlü bir adım atmamız gerektiğini düşündük. Daha fazla önde yüklemeli yapmaya ihtiyacımız olduğuna karar verdik.

Gelecek toplantıda faiz artırım kararı 50-75 baz puan arasında olabilir. Nötr faiz seviyesine kadar çıkılması arzu ediliyor. Politikayı bu yılın sonunda ılımlı şekilde sınırlayıcı bir seviyede görmek istiyoruz. Politika faizi için bu ılımlı sınırlayıcı seviye yüzde 3-3,5 aralığında. Talebin ılımlılaşmasını yavaşlamasını görmek istiyoruz. Talep şu anda çok sıcak. İş gücü piyasasını daha iyi bir dengede görmek istiyoruz.

Nötr faiz oranları bugünlerde oldukça düşük. Fed'in enflasyon bekleyişleri yükseldi, bunu ciddiye almalıyız. Enflasyon beklentileri bugünkü kararlarda bir faktör oldu. Faizlerin ne kadar sınırlayıcı, kısıtlayıcı olması gerektiğini bilmiyoruz. Gelen verilere göre reaksiyon vereceğiz. Enflasyon konusunda ilerleme görmeyi bekliyoruz, eğer ilerleme görmezsek reaksiyon göstermemiz için neden olur. Yakın zamanda enflasyon konusunda ilerleme göreceğiz. Enflasyonun aşağı geldiğine dair ikna edici kanıt görene kadar zafer ilan etmeyeceğiz. Zafer ilan etmek konusunda dikkatli olacağız. Hedefimizin iş gücü piyasasını güçlü tutarken enflasyonu aşağı getirmek olduğunu düşünüyoruz.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap