SON DAKİKA



Haber > Dünya > Estonya’da seçimler: Aşırı sağcı parti ikinci sırada

Estonya’da seçimler: Aşırı sağcı parti ikinci sırada

06 Mart 2023 Pazartesi - 13:26




Estonya’da yapılan genel seçimleri, oyların yüzde 31.5’ini alan Başbakan Kaja Kallas'ın merkez sağ Reform Partisi kazandı. Aşırı sağcı EKRE partisi ise yüzde 16.1 ile ikinci sırada yer aldı.





Estonya’da yapılan genel seçimler sonrasında oyların yüzde 98’i sayıldı. Buna göre, Başbakan Kaja Kallas'ın merkez sağ Reform Partisi oyların yüzde 31.5’ini alarak seçimi birinci sırada tamamladı. Aşırı sağcı EKRE partisi ise yüzde 16.1 oy alarak ikinci sırada yer aldı. 

Reuters’ın haberine göre, katılım oranının yüzde 63.7 olduğu seçimin sonuçlarını başkent Talin’deki bir otelde takip eden Başbakan Kallas, burada basın mensuplarına yaptığı açıklamada Rusya’ya işaret ederek “Güvenliğimize yatırım yapmalıyız; saldırgan komşumuz ortadan kaybolmadı ve kaybolmayacak. Dolayısıyla bu durumu idare etmeliyiz” dedi.  

HÜKÜMETİN UKRAYNA’YA DESTEĞİ VE ENFLASYON ANA GÜNDEM MADDESİYDİ

1.3 milyon nüfuslu Estonya’da seçmenler, 5 Mart’ta genel seçimler için sandık başına gitti. Dokuz siyasi partinin katıldığı seçimlerde, 900 binden fazla seçmenin bulunduğu ülkenin 101 sandalyeli parlamentosunun üyeleri belirlendi.

AA’nın aktardığına göre, Baltık ülkesi Estonya'da yapılan genel seçimlerde mevcut hükümetin Rusya-Ukrayna savaşında Ukrayna'ya destekleyici tutumu ve ülkedeki yüksek enflasyon, kampanya sürecinde ana gündem maddesiydi.


Başbakan Kallas liderliğindeki merkez sağ Reform Partisi, savaş sırasında Avrupa'da Ukrayna'ya açık desteğini dile getirirken Kallas da savaş nedeniyle Rusya’ya yaptırım uygulamaya yönelik uluslararası çağrılar yapmıştı.  

EKRE LİDERİ, KALLAS’I ‘SAVUNMAYI ZAYIFLATMAK’ İLE SUÇLADI

Seçim öncesi yapılan anketler, 2021'de başbakanlık koltuğuna oturan Kallas'ın partisinin seçimlerde en çok oyu almasını öngörüyordu.

Ancak, 2019'daki seçimlerde oyların yaklaşık yüzde 18'ini alarak en büyük üçüncü parti olarak ülke siyasetinin ana akımına giren aşırı sağ popülist EKRE partisi seçim kampanyasında Kallas'a meydan okudu. EKRE, son seçimlerde yüzde 16’nın üzerinde oy alarak seçimi ikinci sırada tamamlamış oldu.

EKRE lideri Martin Helme, Kallas'ı 'Ukrayna'ya silah vererek Estonya'nın savunmasını zayıflatmakla' suçladı ve yüzde 19'lara varan yüksek enflasyondan hükümeti sorumlu tuttu.


1991'de Sovyetler Birliği'nden ayrıldıktan sonra NATO ve Avrupa Birliği'ne (AB) katılan 1.3 milyon nüfuslu ülkedeki mevcut hükümet, Kallas'ın yanı sıra muhafazakar Anavatan Partisi ve Sosyal Demokratlar ile kuruldu. 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap