SON DAKİKA



Haber > Dünya > Eski Kazakistan savunma bakanı tutuklandı

Eski Kazakistan savunma bakanı tutuklandı

21 Şubat 2022 Pazartesi - 16:07




Kazakistan’da ocak ayı başında meydana gelen olaylardan sonra görevine son verilen eski Savunma Bakanı Murat Bektanov’un gözaltına alındığı açıklandı.





Sene başında akaryakıt fiyatlarına yapılan zam sonrası başlayan gösteriler çatışmalara dönüşmüştü.

Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev haricinde tüm hükümet üyeleri istifa etmişti. Rusya öncülüğündeki KGAÖ askerlerinin girmesi ve olayların yatışmasından sonra Tokayev, başta kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbaev olmak üzere bir çok kişiyi görevden almıştı.

Kazakistan Başsavcılığından yapılan açıklamada,  eski Savunma Bakanı Murat Bektanov’un  dün başkent Nur Sultan’da ceza kanununun 452. maddesi gereği geçici gözaltı merkezine getirildiği bilgisi paylaşıldı.

Açıklamada ayrıca, “Başsavcılık tarafından eski Savunma Bakanı Murat Bektanov’a karşı görevini yerine getirmediği suçlamasıyla mahkeme öncesi soruşturma başlatıldı.” ifadesi kullanıldı.

Bektanov, 26 Ağustos 2021’de ülkenin güneyindeki Jambıl eyaletinde askeri mühimmat deposunda meydana gelen patlama sonucu görevinden istifa eden Nurlan Yermekbayev’in yerine savunma bakanı olarak atanmıştı.


KAZAKİSTAN'DAKİ OLAYLAR 

Bu yıl ocak ayı başında ülkenin batısında LPG fiyatlarına yapılan zam nedeniyle başlayan protestoların eski başkent Almatı’da şiddetli olaylara dönüşmesi sonucu 255 kişinin hayatını kaybettiği ocak olaylarının ardından Bektanov, Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’in kararıyla 19 Ocak’ta görevinden alınmış yerine ise Ruslan Jaksılıkov getirilmişti.

Tokayev, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, ocak olayları sırasında eski bakan Bektanov’un emrinde tüm bir ordunun olmasına rağmen komuta nitelikleri gösteremediğini kritik bir durumda söz konusu potansiyeli kullanamadıklarını ve dış yardıma başvurmak zorunda kaldıklarını ifade etmişti.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap