SON DAKİKA



Haber > Dünya > Eller tetikte!

Eller tetikte!

07 Nisan 2023 Cuma - 10:41




Ukrayna ile Rusya arasındaki savaş, özellikle Bahmut’ta yoğunlaşırken, Batılı uzmanlar iki ülkenin de bahar aylarında güçlü bir taarruz için hazırlık içinde olduğunu ancak zamanının bilinmediğini kaydediyor.





Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş, “görece” daha az cephede yoğunlaşmış görünse de, askeri uzmanlar, iki ülkenin de büyük bir bahar saldırısına hazırlandığı konusunda adeta görüş birliği yapmış durumda. Nitekim ABD, bu konuyu dillendirip Ukrayna’ya silah sevkiyatlarını artırırken, Rusya’nın, özellikle Belarus’a konvansiyonel silah sevkiyatları yaptığı, cepheye takviye gönderdiği biliniyor.

Çatışmalar şu sıra özellikle Bahmut’ta yoğunlaşırken, askeri uzmanlar, Ukrayna ordusunun, Rus işgali altındaki bölgeleri yeniden ele geçirmek için ilkbahar ayları bitmeden karşı taarruza geçeceğini savunuyor. Olası taarruzun hangi yöne olabileceği konusunda çeşitli fikirler dile getirilirken, harekâtın, Rus birliklerin arasına girip, bağlantılarını kesmek amacıyla ülkenin güneyine sahil kesimindeki bölgelere doğru yapılacağı tahmin ediliyor. Ancak böylesi bir operasyonun başarılı olması için Batı’nın sağladığı silahların yeterli olup olmayacağı konusunda görüş ayrılıkları bulunuyor.

‘Son büyük savaş!’

CNN’in internet sitesindeki habere göre, benzer belirsizlik, Ukrayna’da da hakim. Zira 1000 kilometrelik cephe hattında Rusların güvenlik açıklarını inceleyen Ukraynalıların bile, sözü edilen büyük saldırının henüz nereden başlayacağını bilmiyor. Bu saldırının, savaşta çok önemli bir dönüm noktası olabileceği dillendirilirken, Ukrayna Savunma İstihbarat Başkanı Tümgeneral Kirilo Budanov’un, geçtiğimiz ay, Rusya ve Ukrayna’nın “bu bahar belirleyici bir savaş vereceğini ve bunun, savaş sona ermeden önceki son büyük mücadele olacağı” yönündeki demeci hatırlatılıyor.

Ruslar boş durmuyor


Rusların hazırlıkları konusunda bazı istihbaratlardan söz edilirken, Ukrayna’nın bu tip bir karşı saldırıya henüz hazır olmadığı, mücadele kapasitesini en üst seviyeye çıkarmak için biraz daha zamana ihtiyaç duyabileceği dile getiriliyor. Nitekim yeni birliklerin entegrasyonu ve konumlandırılması, yeni silahlar için gerekli eğitimlerin tamamlanması, Rusya’nın açıklarının belirlenmesi için istihbarat ağının geliştirilmesi gibi konuların henüz tamamlanmadığı belirtiliyor.

Ukrayna’nın her biri birkaç bin askerden oluşacak birkaç yeni bir kolordunun yanı sıra 6 ile 9 tugay oluşturma hedefinde olduğunu kaydeden uzmanlar, “Bunlara yalnızca yeni Batı tankları, piyade savaş araçları, tekerlekli araçlar ve diğer ekipmanlar değil, aynı zamanda birçok mühendislik ekipmanı da dahil olacak” ifadesini kullandı.

Bununla birlikte Batılı ülkelerin ve özellikle ABD’nin yeni silah sevkiyatları da artmış durumda. ABD ve Almanya’da Ukrayna askerlerinin yeni silahlar için aldığı eğitimler ise sürüyor.

Öte yandan uzmanlar, Rusların da boş durmadığını, Ukrayna’nın yeni saldırı planlarına karşılık son birkaç ayda, özellikle güneyde birden fazla savunma katmanı inşa ettiği belirtiliyor. 

Kiev: Kırım’ı müzakere edebiliriz


Ukrayna yönetimi, yakın zamanda Ukrayna’daki Rus güçlerine karşı başlaması planlanan karşı taarruzun ardından Rusya ile Kırım konusunda diplomatik görüşmelere başlanabileceğini bildirdi. DW Türkçe’nin haberine göre, İngiliz “Financial Times” gazetesine konuşan Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Andriy Sibiha, “Savaş meydanında stratejik hedeflerimize ulaşıp Kırım’ın idari sınırlarına dayanabildiğimiz takdirde, diplomasiye başvurup konuyu müzakereye hazır oluruz” dedi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, daha önce, 2014’te Rusya’nın ilhak ettiği Kırım dahil, Ukrayna topraklarında Rus askerleri bulunduğu müddetçe Moskova ile masaya oturmayacaklarını dile getirmişti.(milliyet)

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap