SON DAKİKA



Haber > Dünya > Dünyanın en büyük teleskobu bitmek üzere

Dünyanın en büyük teleskobu bitmek üzere

09 Mayıs 2016 Pazartesi - 11:44




Çin'in Guizhou eyaletinde bir vadide yükselen teleskobun çanağı 500 metre genişliğe ulaşıyor. Teleskop için civarda yaşayan 9 bin kişi evlerini terk e





Pekin yönetimi FAST isimli teleskopla evrenin kökenine uzanan araştırmalar yapacak ve Dünya dışı akıllı varlıkların izini arayacak.

Uzay keşfi politikasında Batı'yla yarış halinde olan Çin, 500 metre genişliğinde olacak Aperture Spherical Radio Telescope (FAST) inşasını bitirmek üzere.

Teleskobun aynasına 4 bin 450 adet üçgen şekilli panel monte edildi. Çin, FAST teleskobuyla Porto Rico'daki 305 metre genişliğindeki Arecibo Gözlemevi'ni geride bırakmayı planlıyor.

Çin, FAST sayesinde evrenin kökenine uzanan araştırmalar yapacak ve Dünya dışı akıllı varlıkların izini arayacak.

Temeli 2011 yılında atılan teleskop, 180 milyon dolara maloldu.

Daha zayıf sinyallerin peşinde


Uzay araştırmalarında bugüne kadar ağırlıklı olarak dış kaynaklardan elde edilen verilerin kullanıldığını belirten Çinli gökbilimciler, FAST sayesinde uzay keşfinde atılım yapacaklarına inanıyor.

Çin Astronomi Topluluğu genel direktörü Wu Xiangping, FAST sayesinde uzaydaki daha zayıf ve uzaktaki radyo sinyalini tespit edebileceklerini söyledi.

2020'de yörüngede yeni uzay istasyonunu faaliyete geçirmek isteyen Çin, Ay'a yeni bir keşif aracı ardından insan göndermeyi planlıyor.

Evler boşaltılmıştı

Guizhou eyaletinin güneybatısındaki Pingtang ilçesinde yükselen teleskop için bölgede yaşayan 9 bin kişi başka yerlere nakledilmişti. Bir vadideki teleskobun etrafında 5 kilometre çapında boş alan var.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap