SON DAKİKA



Haber > Dünya > Dünyanın en büyük buz kütlesi eriyor

Dünyanın en büyük buz kütlesi eriyor

24 Kasım 2019 Pazar - 09:59




Şili ve Arjantin ülkeleri arasında bulunan dünyanın en büyük kutup buz kütlesi küresel ısınmayla birlikte hızlı bir şekilde eriyor.





Şili ve Arjantin ülkelerinin arasında bulunan dünyanın en büyük kutup buz kütlesi ciddi bir şekilde eriyor. Patagonya’nın sembolü olarak da nitelendirilen mavi buz tarlaları, küresel ısınmayla birlikte mevsimsel değişimlerin yaşanması sonucunda endişe verici düzeyde eriyor.

Güney Amerika’nın donmuş tarihi

Yaklaşık 18 bin yıl öncesinde Güney Amerika kıtasının batı yakası tamamen buzulla kaplıydı. Zamanla eriye eriye Güney Patagonya Buz Sahası olarak da bilinen bu kütle kalmış.Kıtanın donmuş tarihinin bir parçası olarak tarihte yerini alan buz kütlesi hayati derece bir öneme de sahip.Bölgenin dağ yaşam alanlarını besleyen, bölgenin çeşitli bitkilerini ve vahşi doğa yaşamının devamı adına bu muazzam mavi renkteki büyüleyici buzullar önemli bir rol oynuyor.




Patagonya’nın sembolü ve yürüyüş pisti

Yıl boyunca sert rüzgârlar ve yoğun yağışların yaşandığı bir iklime sahip olmasından dolayı buz alanının keşfi de gecikmiş.İlk defa 1998 yılında kuzeyden güneye doğru giden glasyologlar bölgede tırmanışlar yapan dağcılar tarafından keşfi gerçekleşmiş.Ayrıca buzul alanının yakınlarında 64 km’lik yürüyüş parkuruna sahip olan bir yer var, Huemul Pisti… Patagonya’nın yürüyüş sporu konusunda başkenti olarak bilinen küçük El-Chalten kasabından başlıyor.Kasaba, buz alanını uzun rampa şeklinde arazisiyle doğuya doğru ayırıyor ve 3400 metre yükseklikte bulunan Fitz Roy isimli granit dağının da gölgesinde yer alıyor.Ekim ile nisan ayları arasında gerçekleşen yürüyüş mevsiminde insanlar sıkça tercih ediyor.




Mavinin en güzel tonları

Buz tarlasının batı kesiminde yer alan labirent şeklindeki fiyortlar, vadilerden geçen buzulları oyarak dağ geçitlerinin oluşmasını sağlıyor.
Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap