SON DAKİKA



Haber > Dünya > DSÖ'den acı uyarı: Gazze'de sağlık hizmetlerine erişim neredeyse imkansız

DSÖ'den acı uyarı: Gazze'de sağlık hizmetlerine erişim neredeyse imkansız

30 Ekim 2023 Pazartesi - 10:24




DSÖ yetkilisi el-Manzari, Gazze'de "sağlık hizmetlerine erişim ve onurlu yaşam hakkının neredeyse imkansız" olduğunu belirtti. Manzari, "İsrail-Filistin çatışma bölgesinin" dünyadaki en büyük acil insani durumla karşı karşıya olduğunu kaydetti.





Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Doğu Akdeniz Bölge Ofisi Direktörü Ahmed el-Manzari, DSÖ'nün X sosyal medya platformunda yaptığı paylaşımlarla, Gazze'deki Filistinlilerin en temel insan haklarından mahrum olduğuna dikkati çekti.

Manzari, "Gazze halkı, son saldırılardan önce sağlık hizmetlerine erişmekte sıkıntı yaşıyordu. Şimdi ise temel insan haklarından olan bu tıbbi bakım ve onurlu bir yaşam sürme hakkı neredeyse imkansız hale geldi." ifadesini kullandı.

Gazze'de benzeri görülmemiş korkunç bir kriz yaşandığını; sivillerin, sağlık ve insani yardım alanında çalışanlar ile hastaların büyük tehlikelere maruz kaldığını vurgulayan Manzari, "İsrail-Filistin çatışma bölgesinin" dünyadaki en büyük acil insani durumla karşı karşıya olduğunu kaydetti.

Manzari, insanı diğer canlılardan ayırmak için getirilmiş uluslararası insancıl hukuka ve kurallara saygı gösterilmesi ve bu felakete derhal son verilmesi gerektiğini dile getirdi.

UCM: "İNSANİ YARDIM MALZEMELERİNE ULAŞIMA ENGEL OLUNMAMALI"

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Karim Khan, Mısır ile Gazze Şeridi arasındaki Refah Sınır Kapısı'nı ziyaret ederek, Gazze'ye insani yardımların ulaşmasına engel olunmaması gerektiğini vurguladı.


Khan, UCM'nin X sosyal medya hesabında yer alan görüntülü konuşmasında, Gazze Şeridi'ne giren kısıtlı yardımlara değindi.

Gazze'deki sivillerin acı çekmeye devam ettiğini belirten Khan, "En önemlisi insani yardım malzemelerinin çocuklara, kadınlara, erkeklere, sivillere ulaşmasına engel olunmamalı. Onlar masum ve uluslararası insancıl hukuka göre haklara sahipler." dedi.

UCM Başsavcısı, "hukukun üstlüğünün korunduğuna" emin olunması gerektiğini ifade etti.

GAZZE'DE SON DURUM

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail'e kapsamlı saldırı başlattı.

 İsrail ordusu da Gazze Şeridi'ne yoğun hava saldırılarına başladı.


İsrailli yetkililer, Gazze'den düzenlenen saldırılarda 311'i asker 1400 İsraillinin öldüğü, 5 bin 132 kişinin yaralandığı duyurdu.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığına göre, İsrail saldırılarında öldürülenlerin sayısı 3 bin 342'si çocuk, 2 bin 262'si kadın olmak üzere 8 bin 5'e yükselirken, 20 bin 242 kişi yaralandı.

İşgal altındaki Batı Şeria'da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında ise 116 Filistinli öldü, yaklaşık 2 bin Filistinli yaralandı.

İsrail bombardımanında Gazze'de 34 Lübnan'da da 1 gazeteci yaşamını yitirdi.

İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'nde yoğun saldırıları nedeniyle bölgedeki sabit hat, cep telefonu ve internet iletişim hizmetleri durma noktasına geldi.


İsrail ordusu, 26 Ekim’de karadan sınırlı operasyonları genişletmeye başlayıp hava saldırının dozunu daha da artırdı.

Gazze'de binlerce yaralı ile sivilin bulunduğu en büyük sağlık tesisi olan Şifa Hastanesi de İsrail ordusu tarafından hedef gösterildi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap