SON DAKİKA



Haber > Dünya > Doğu Çin denizinde büyük gerilim!

Doğu Çin denizinde büyük gerilim!

26 Eylül 2016 Pazartesi - 12:50




Japonya, Çin'e ait 8 savaş uçağının tartışmalı Doğu Çin Denizi üzerinde uçmasının ardından Pekin'in askeri faaliyetlerini takip etmeye devam edeceğini





Kyodo haber ajansı, Japonya Hükümet Sözcüsü Yoshihide Suga'nın Pekin yönetimini tartışmalı Doğu Çin Denizi semalarında askeri faaliyetlerini genişletmemesi konusunda uyardığını duyurdu.

Suga, Çin'in savaş uçaklarının Miyako Boğazı'ndan geçmesi üzerine Japonya'nın en az bir savaş uçağıyla karşılık verdiğini belirtti.

İkisi savaş, dördü bombardıman, ikisi de keşif uçağı olduklarını düşündükleri 8 uçağın uzun mesafeli gidiş gelişlerde Japon hava sahasını ihlal etmediğini dile getiren Suga, Çin uçaklarının ilk kez bu rotayı kullandığına dikkati çekti.

Suga, uçuşların bir tatbikat çerçevesinde de yapılmış olabileceğini, ancak Japonya'nın hava sahasının ihlali durumunda kesin karşılık verileceğini savundu.

Tokyo yönetiminin Çin'in askeri faaliyetlerini takip etmeyi sürdüreceğini söyleyen Suga, topraklarını, kara sularını ve hava sahalarını savunma konusunda kararlı olduklarını vurguladı.


Diğer yandan, Çin yerel medyasında yer alan haberlerde, uçuşun 40 uçağın katıldığı rutin bir tatbikatın parçası olduğu kaydedildi.

Eylül ayı başında Çin'de düzenlenen G20 Liderler Zirvesi kapsamında Çin'i ziyaret eden Japonya Başbakanı Şinzo Abe, ev sahibi ülkenin Devlet Başkanı Şi Cinping ile bir araya gelmişti.

Görüşmede, tarafların, aralarındaki sorunları uygun bir şekilde ele alması gerektiğini savunan Çin Devlet Başkanı Şi, "Japonya, Doğu Çin Denizi meselesinde söz ve tavırlarına dikkat etmeli." ifadesini kullanmıştı.

Japonya Başbakanı Abe de Pekin yönetimiyle yakın diyalog halinde olmayı sürdüreceklerinin altını çizerek Japonya'nın Çin ile finans, ekonomi ve çevre gibi alanlarda iş birliğini artırmaktan yana olduğunu vurgulamıştı.

Doğu Çin Denizi'nde 5 ada ve 3 kayalıktan oluşan takımadalar, Çin ve Japonya arasında uzun süredir egemenlik tartışmalarına neden oluyor. Takımadalar, Japonya'da "Senkaku", Çin'de "Diaoyü" olarak adlandırılıyor. Çin ve Japonya arasındaki gerilim, 2012'de Tokyo yönetiminin söz konusu takımadaları "kamulaştırdığını" açıklamasının ardından tırmanmıştı.


Japonya, takımadaların kendi kara suları içinde bulunduğunu ileri sürüyor ve Adaların bulunduğu bölgeye gözetleme gemileri gönderen Çin'i, kara sularını ihlal etmekle suçluyor. Adalar yakınlarında devriye gezen Japon ve Çin gemileri, sık sık birbirlerine uyarı gönderiyor.?

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap