SON DAKİKA



Haber > Dünya > Doğalgaz zammı protestosu: Halk sokağa döküldü

Doğalgaz zammı protestosu: Halk sokağa döküldü

04 Ocak 2022 Salı - 15:53




Kazakistan'ın batısındaki Mangistav bölgesinde doğalgaz fiyatlarını protesto eden halk sokağa çıktı. Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev, protestoculara sükunet çağrısı yaptı.





Kazakistan'ın Janaozen kentinde hafta sonunda başlayan akaryakıt zammı protestoları giderek büyüyor.

Mangistav bölgesinin Janaözen ve Aktau kentindeki meydanlarda toplanan protestocular, yeni zamlarla birlikte 120 tenge (0.27 dolar) seviyesine çıkan doğalgaz fiyatlarının 60 tengeye düşürülmesini talep etti.

Hazar Denizi kıyısındaki Aktau kentinde de protesto gösterileri düzenlendi.

Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev, evlerde kullanılan doğalgaza yapılan zammın geri alınmasını talep eden protestoculara sükunet çağrısında bulundu.

Tokayev, Twitter mesajında sorunun çözümü için bir komisyon oluşturulduğunu belirterek ''Komisyon ülkemizin istikrarının zarar görmemesi için tüm tarafların kabul edebileceği bir çözüm üretmekle görevlendirildi" dedi.


'Protestocular sorumlu davranmalı'

Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev, güvenlik birimlerine de kamu düzeninin bozulmasını önleme talimatı verildiğini ifade etti ve ''Protestocular sorumlu davranıp bizimle diyaloğa girmeli'' dedi.

Gösterilerin başladığı petrol zengini Janaozen kentinde 2011 yılında güvenlik güçleri, maaşlarının artırılması ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebiyle greve giden petrol işçilerinin eylemine müdahale etmiş, 14 kişi hayatını kaybettmişti.

Güvenlik güçlerinin müdahalesi, Kazakistan'ın 1991'de Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını kazanmasından sonra ülkede yaşanan en kanlı olay kayıtlara geçmişti.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap