SON DAKİKA



Haber > Dünya > Darbenin arkasında Wagner mi var?

Darbenin arkasında Wagner mi var?

29 Temmuz 2023 Cumartesi - 11:54




Nijer’de gerçekleştirilen askeri darbenin ardından darbeciler bir geçiş hükümeti kurduklarını açıklarken, darbeye liderlik eden Devlet Başkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurahmane Tchiani, geçiş hükümetinin başkanı oldu.





Tchiani, 2021’e kadar ülkeyi yöneten eski devlet başkanı Mahamadou Issoufou’nun yakın müttefiki olarak biliniyordu. 

Fransa, darbe yönetimini tanımadığını ve tek muhataplarının Devlet Başkanı Muhamed Bazoum olduğunu duyururken, ülkede faaliyet gösteren Rus paralı asker grubu Wagner’in darbenin arkasında olduğunu yönelik iddialar dikkat çekti. Nitekim Wagner lideri Yevgeni Prigojin, darbeyi kutladı ve bir ‘zafer’ olarak niteledi. Prigojin, “Nijer’de yaşananlar, Nijer halkının sömürgecilerle mücadelesinden başka bir şey değildir” dedi. Bununla birlikte ülkedeki darbe destekçileri, iktidar partisinin genel merkezine saldırırken çok sayıda aracı da ateşe verdi. Yüzlerce darbe destekçisi parlamento önünde toplanarak Rusya bayrağı açtı, Fransa karşıtı sloganlar attı. Fransa’nın ve diğer batılı ulusların yakın müttefiki olan ve 2021 yılında demokratik olarak seçilen Nijer Devlet Başkanı Mohamed Bazoum yönetimine yapılan darbe Nijer’de ilk değil. Ülkede Fransa’dan ayrılarak bağımsızlığını kazandığı 1960 yılından bu yana 4 darbe yaşandı. 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap