SON DAKİKA



Haber > Dünya > Dalay Lama'dan Trump açıklaması

Dalay Lama'dan Trump açıklaması

23 Kasım 2016 Çarşamba - 12:04




Tibet'in sürgündeki ruhani lideri Dalay Lama, ABD'de Donald Trump'ın başkan seçilmesinden kaygı duymadığını söyledi.





Dört günlük ziyaret için Moğolistan'ın başkenti Ulan Batur'da bulunan  Dalay Lama, Trump'ın seçim sürecinde Hispanikler, Müslüman ve diğer azınlık  grupları hakkında, kamuoyunun tepkisini çeken yorumlarının kendisini  kaygılandırmadığı ifade etti.

Dalay Lama, "Seçim süreçlerinde adaylar, daha geniş bir ifade  özgürlüğünden yararlanıyorlar. Ancak seçildikten ve sorumluluk üstlendikten sonra  iş birliği içinde olmak, çalışma tarzlarını gerçekliğe uyarlamak zorunda  kalıyorlar." diye konuştu.

 ABD'yi "hür dünyanın" lideri olarak gördüğünü söyleyen Dalay Lama,  yeni başkan Trump ile 20 Ocak'taki yemin töreninden sonra herhangi bir zamanda  buluşmayı merakla beklediğini ekledi.

 Buluşmanın henüz planlanıp planlanmadığı bilinmiyor.

 Öte yandan Çin, ayrılıkçı olarak nitelendirdiği Dalay Lama'nın  Moğolistan ziyaretine tepki gösterdi. Pekin yönetimi, Dalay Lama'nın Moğolistan'a  davet edilmesi üzerine ikili ilişkilerin ve Çin'in Tibet politikasını göz önünde  bulundurulması ve ziyaretin iptal edilmesini talep etti.


 Moğolistan'ın kırılgan ekonomisi büyük ölçüde Çin'e bağımlı durumda.  Ülke, ekonomik durgunluğa çare olarak Çin'den alacağı 1,2 milyar dolarlık krediye  umut bağlıyor.

 Moğolistan'da dün devlet televizyonun internet sitesinde yer alan  haberde, Pekin yönetiminin ziyarete tepki olarak bu krediye ilişkin müzakereleri  askıya aldığı iddia edildi.

 Dalay Lama ise nüfusunun büyük bölümü Budist olan Moğolistan'a yaptığı  ziyaretinin siyasi amaç taşımadığını savundu.

 Ruhani lider, uzun süredir Tibetliler için daha fazla siyasi katılım  ve Budist kültürünün korunması karşılığında Tibet'in Çin idaresi altında  kalmasını savunuyor.

 81 yaşındaki Budist keşiş, Çin yönetimine karşı 1959 yılındaki  başarısız ayaklanmanın ardından Tibet'i terk etmek zorunda kalmış, Hindistan'ın  kuzeyinde sürgünde Tibet hükümetini kurmuştu.


 Çin yönetimi, Tibet'in 700 yıldır kendi toprakları içinde bulunduğunu,  Tibetliler ise ülkelerinin bağımsız olduğunu savunuyor.

 Pekin, Dalay Lama'nın Tibet için daha fazla özerklik talebini, gizli  bağımsızlık çabası olduğu gerekçesiyle reddediyor.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap