SON DAKİKA



Haber > Dünya > Corona virüsten kaçtı idam edildi

Corona virüsten kaçtı idam edildi

11 Nisan 2020 Cumartesi - 17:42




İran'ın batısındaki Kürdistan eyaletine bağlı Sakız ilçesindeki cezaevinden yeni tip corona virüs (Kovid-19) korkusuyla kaçan 74 mahkumdan 65'inin yakalandığı ve firarı organize edenlerden bir mahkumun idam edildiği bildirildi.





İran'ın yarı resmi Tesnim Haber Ajansına konuşan Kürdistan eyaleti  Devrim ve Genel Başsavcısı Muhammed Cebbari, cezaevinde yaşanan firar olaylarına  ilişkin bilgi verdi.
 
Cebbari, "Şu ana kadar 65 mahkumdan bir kısmı polis ve istihbarat  birimleri tarafından yakalandı, bir kısmı da teslim oldu. Firarda yalnızca 9  mahkum kaldı ve onların yakalanması için de çalışmalar sürdürülüyor. Firarı  organize edenlerden bir mahkuma daha önce verilen idam hükmü de yakalanmasının  ardından icra edildi." dedi.
Cebbari, firarı organize edenlerden Mustafa Selimi adlı mahkumun  2004'te silahlı soygun ve iki polis memurunu öldürmek suçlamalarıyla idama mahkum  edildiğini ve söz konusu mahkumun yakalandıktan sonra şu ana kadar bekletilen  idam hükmünün uygulandığını belirtti.
 
Selimi'nin, rejim karşıtı mahkumlardan olduğu gerekçesiyle idam  edildiğine yönelik sosyal medyadaki iddialara ilişkin ise Cebbari, "Söz konusu  mahkumun ne siyasi suçlarla ilgisi vardı ne de devrim karşıtı gruplara üyeliği  vardı. Halktan muteber haber kaynaklarını takip etmesini istiyoruz." ifadelerini  kullandı.
 
Sakız ilçesindeki cezaevinde tutulan mahkumların, 27 Mart'ta, Kovid-19  korkusuyla isyan çıkararak kaçtığı açıklanmıştı.
 
Aynı nedenle daha önce de cezaevi firarlarının yaşandığı ülkede şu ana  kadar 85 bin mahkum salgınla mücadelede alınan tedbirler kapsamında geçici olarak  evlerine gönderilirken, İran lideri Ayetullah Ali Hamaney de 19 Mart'ta 10 bin  kişi için af kararı çıkarmıştı.
 
İran'da Kovid-19 nedeniyle can kaybı bugün itibarıyla 4 bin 357'ye  çıkarken, vaka sayısı ise 70 bini aştı.
 
İran'ın idam ettiği mahkumun IKBY tarafından iade edildiği iddiası 
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Hükümeti, İran'ın  idam ettiği firari mahkumun hapishaneden kaçtıktan sonra önce kendilerine  sığındığı ve ardından yeniden Tahran yönetimine iade edildiği yönündeki  iddialarla ilgili soruşturma başlattı. 
 
IKBY Hükümet Sözcüsü Cotyar Adil tarafından yapılan yazılı açıklamada,  medyada, İran'ın Sakız kentinden olan Mustafa Selimi'nin IKBY'ye sığındığı ve  ardından sınır üzerindeki Süleymaniye'nin Pencivin ilçesi emniyet güçlerince  yeniden İran'a teslim edildiğine yönelik birçok haberin çıktığını ifade etti.
 
Adil, Erbil yönetiminin bu durumdan haberdar olmadığını, Selimi teslim  edilmişse de bunun hükümetin bilgisi dahilinde gerçekleşmediğini kaydetti.
Hükümet Sözcüsü Adil, IKBY Başbakanı Mesrur Barzani'nin olayın  aydınlığa kavuşturulması için soruşturma heyetinin kurulması talimatını verdiğini  aktardı.
 
Selimi'nin firardan sonra sığındığı bölge Süleymaniye merkezli  Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin hakimiyetinde bulunuyor. Bu yüzden yerel  medyada, Erbil yönetimine haber verilmeden Süleymaniye'deki yetkililerin  Selimi'yi İran'a iade ettiği öne sürülüyor.
 
Selimi'nin firarı ve idam edilmesi
İran'ın batısındaki Kürdistan eyaletine bağlı Sakız kentindeki  cezaevinden yeni tip koronavirüs (Kovid-19) korkusuyla 27 Mart'ta 74 mahkum firar  etmişti.
 
İran'ın yarı resmi Tesnim Haber Ajansına bugün konuşan Kürdistan  eyaleti Devrim ve Genel Başsavcısı Muhammed Cebbari, firarı organize eden Selimi  adlı bir mahkum olduğunu, 2004'te silahlı soygun ve iki polis memurunu öldürmek  suçlamalarıyla idama mahkum edildiğini ve yakalandıktan sonra şu ana kadar  bekletilen idam hükmünün uygulandığını bildirmişti.
 
İran'ın açıklamalarının aksine IKBY medyasındaki haberler ise söz  konusu şahsın İran'a muhalif Irak'ta konuşlanan İran Kürdistan Demokrat  Partisinin bir üyesi olduğu yönünde.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap