SON DAKİKA



Haber > Dünya > Çipras'tan Atina'ya Türkiye eleştirisi: Endişeliyim!

Çipras'tan Atina'ya Türkiye eleştirisi: Endişeliyim!

29 Haziran 2022 Çarşamba - 15:33




Yunanistan'ın eski Başbakanı Aleksis Çipras Atina'nın Ankara politikasını bir kez daha eleştirdi. Yunanistan'ın 3. ülkelerin satranç masasındaki piyona dönüştüğünü savunan Çipras, Ankara ile iletişim kanallarının kapalı olmasından endişe ettiğini söyledi.





Eski Başbakanı Aleksis Çipras, Yunanistan'ın 3. ülkelerin satranç masasındaki piyona dönüştüğünü savundu. Yunan lider Kiriakos Miçotakis'in Türkiye politikasını sert bir dille eleştirdi.

Çipras haber sitesi Euro Active'e konuştu. Atina'nın Ankara'ya yönelik politikalarını hedef alan eski Başbakan, "4.5 yıl Başbakanlık yaptım. Türkiye ile Erdoğan ile zor anlarımız oldu. Erdoğan hep aynı Erdoğan. Son aylarda değişmedi. Başbakanlığım dönemimde en zor anlarda bile iletişim kanalları açıktı. Bu kanalların bugün kapalı olmasından endişeliyim. Çünkü tesadüfi bir kaza gerginliğin daha da tırmanmasına hatta istenmez bir olaya yol açabilir." ifadelerini kullandı.

"TÜRK-YUNAN İLİŞKİLERİNDE EN BÜYÜK GERGİNLİKLE KARŞI KARŞIYAYIZ"

Halefi Miçotakis'i eleştiren Çipras, "Miçotakis 3 ay önce İstanbul'a gittiğinde sakin bir yaz yaşayacağımızı söylemişti. Ancak 15 günde Türk-Yunan ilişkilerinde en büyük gerginlikle karşı karşıyayız. Bunu tuhaf buluyorum. Miçotakis'in ya ciddi bir dış politikası yok ya da bizim bilmediğimiz başka bir şeyler var." diye konuştu.

Türkiye'nin Ukrayna savaşındaki arabuluculuk gayretlerine de değinen Çipras, Ankara'nın hem Batı'da hem de Doğu'da konumunu güçlendirdiğinin altını çizdi.


YUNANİSTAN'A EN BÜYÜK SEVKİYAT

Öte yandan, Yunan basınından Kathimerini'de dikkat çekici bir haber vardı. Yunanistan'ın kuzeyindeki Dedeağaç limanına yanaşan bir Amerikan gemisini haberleştiren gazete, 'En büyük askeri ekipman sevkiyatı' başlığını attı.

Selanik limanından Dedeağaç'a hareket eden ARC Endurance isimli Amerikan gemisindeki yükleri boşaltmak bir hafta sürecek. Gemide çok sayıda Amerikan zırhlısı bulunuyor.

2020 yazında parlayan gerilimin ardından Yunanistan'ın güneyinden kuzeyine çok sayıda noktada ABD varlığı ortaya çıktı. Dedeağaç limanına daha önce de benzer sevkiyatlar gerçekleşmişti.

BİR DÖNÜM NOKTASI: WASHINGTON ZİYARETİ


Yunan bağımsızlık savaşının iki yüzüncü yılı için ABD'nin başkenti Washington'da 17 Mayıs tarihinde ağırlanan Yunan Başbakan Miçotakis, Beyaz Saray'da ABD lideri Joe Biden'la görüştü. Yunan bayrağının renkleri mavi-beyaz kravat takan ABD lideri, Miçotakis'i 'Ben Joe Bidenopulos' cümlesiyle karşıladı.

Miçotakis ABD Kongresi'ndeki konuşmasında Türkiye'yi hedef aldı, Washington'da Türkiye'nin programından çıkarıldığı F-35 jetlerinin Yunanistan'a satışı da konuşuldu.

Miçotakis, ABD Kongresi'nde Kıbrıs'ta iki devletli bir çözümü asla kabul etmeyeceklerini vurgulayıp Türkiye'ye suçlamalarda bulundu:

"Siz değerli Kongre üyelerinden, son 48 yılda Helenizm'in bitmeyen acılarına neden olan açık yarayı unutmamanızı rica ediyorum. Kıbrıs'ın bölünmesinden bahsediyorum. Bu meselenin uluslararası hukuka göre ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin ilgili kararları doğrultusunda çözülmesi gerekiyor. Dün Başkan Biden'a da söylediğim gibi, Kıbrıs'ta kimse iki devletli bir çözümü asla kabul edemez."

Kıbrıs açıklamaları Kongre üyeleri tarafından ayakta alkışlanan Yunan lider, Türkiye'nin adını anmadan hava sahası ihlallerine de değindi. Washington turunun ardından bayram eden Atina'daki havanın dağılmasına, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 23 Mayıs Pazartesi günü kurduğu "Artık benim için Miçotakis diye birisi yok" cümlesi yetti.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap