SON DAKİKA



Haber > Dünya > Çin yeni cephe açtı! Bayrağa dikkat: Avrupa ülkesine yaylım ateşi

Çin yeni cephe açtı! Bayrağa dikkat: Avrupa ülkesine yaylım ateşi

08 Ağustos 2022 Pazartesi - 12:16




Tayvan etrafındaki kuşatmayı bitirmeyen Çin ordusu, Sarı Deniz ve Bohai Denizi'nde de sahne aldı. Komünist Partisi'nin resmi yayın organında yer alan bir haber ise, zehir zemberek.





ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan gezisiyle tırmanan gerilim Pazartesi sabahı doruk noktasına ulaştı, Çin ordusu ada etrafındaki kuşatmanın süreceğini dünyaya ilan etti.

Pelosi'nin ziyaretinin tetiklediği Çin'in ürkütücü gövde gösterisinin Pazar günü bitmesi bekleniyordu ancak tatbikatlar bitmek yerine tüm bölgeye yayıldı. Çin ordusu Tayvan çevresinin yanı sıra Sarı Deniz ve Bohai Denizi'inde de yeni tatbikatlara girişti. Söz konusu iki deniz de, Çin ile Kore Yarımadası arasındaki körfezde bulunuyor.

Sarı Deniz'de harekete geçen Çin savaş gemileri ve jetleri Ağustos ayının ortasına kadar gerçek mermiler ateşleyecek. Bohai Denizi'nde ise Çin ordusu bu ayın sonuna kadar tatbikatlar yapacak.

Üst düzey Çinli bir askeri analist, Pekin yönetiminin Tayvan etrafındaki gövde gösterilerini artık 'düzenli' hale getireceğini söylüyor. Bu da, Çin ordusunun durmadan ada çevresinde tatbikat yapması anlamına geliyor. Çin resmi medyasına konuşan analist, özellikle Tayvan Boğazı'nın doğusunu işaret etti.

SOKAK PARTİSİ


Çin'in 1996 yılından bu yana imza attığı en büyük kuşatma hârekatına rağmen, Tayvanlılar panik halinde değil. BBC, pekçok Tayvanlının ada etrafında seyreden savaş gemileri ve gökyüzünde beliren jetlere rağmen Çin'in tatbikatlarına omuz silkerek tepki gösterdiğini belirtiyor.

Hafta sonu sosyal medyada paylaşılan videolardan birinde, Tayvan ana karasına uzak ancak Çin'e oldukça yakın bir adada yüzlerce insanın bir sokak partisinde eğlendiği görülüyordu.

Pekin yönetimine gözdağının işe yaramayacağı mesajı verilse de askeri analistler Tayvanlılar kadar iyimser değil.

Nitekim, Çin ordusu, bu sabah yaptığı açıklamada Tayvan etrafındaki gözdağının devam edeceğini duyurdu ve tatbikatları sona erdirme çağrılarını reddetti. Agence France-Presse (AFP) haber ajansı, 'son dakika' koduyla verdiği yeni gövde gösterisi haberinde Çin'in Tayvan çevresinde bugüne kadarki en büyük tatbikatları hayata geçirdiğini belirtiyor.

Çin'in gelecekte bir gün girişmesi beklenen Tayvan işgalinin provası olarak görülen devasa tatbikatlarda, balistik füzeler de ateşlendi ve bazıları adanın üstünden geçip açık denize düştü.


BU KEZ AVRUPA ÜLKESİ

Çin'in resmi yayın organı Global Times ise, ABD'den sonra bir Avrupalı ülkeyi hedef tahtasına koydu. 'Litvanya Tayvan'da ateşle oynarsa karşı önlemlerle yüzleşecek' başlığını kullanan gazete, Baltık ülkesinden bir heyetin Nancy Pelosi'den sonra Tayvan'ı ziyaret etmeye hazırlandığını belirtiyor.

Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis'ın paylaştığı Twitter mesajına sayfasında yer veren Çin Komünist Partisi'nin gazetesi Global Times, Doğu Avrupa ülkesinin söz konusu ziyaretle ABD'nin gözüne girmeye çalışıp 'dalkavakluk yaptığı'nı savundu.

Litvanya'nın 'çirkin bir siyasi gösteri'ye hazırlandığını ileri süren Global Times, Avrupa ülkesini yaptırımlarla tehdit etti. "Litvanyalı politikacılar ayık kalmalı" diyen gazete, Baltık ülkesinin ateşle oynadığını belirtip muhtemel sonuçlarla karşı karşıya kalacağını yazdı.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap