SON DAKİKA



Haber > Dünya > Çin, Rusya'ya ne tür destekler sağlıyor?

Çin, Rusya'ya ne tür destekler sağlıyor?

21 Şubat 2023 Salı - 11:03




ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın, Çin’in Rusya’ya Ukrayna savaşında kullanması için silah ve mühimmat desteği sağlayacağı yönündeki iddiası Pekin yönetimi tarafından yalanlandı.





Hali hazırda Çin, Ukrayna’daki Rus birliklerine askeri istihbarat sağlıyor olabileceği gibi Rusya için giderek daha önemli bir ticaret ortağı haline geldi.

ÇİN RUSYA'YA SİLAH DESTEĞİ VERİYOR MU?

Çin, askeri üretim konusunda becerilerini her geçen gün geliştiriyor. Şu anda da dünyanın dördüncü en büyük silah ihracatçısı.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü'nden Siemon Wezeman, Çin'in silahlarının artık daha da geliştiği görüşünde. Wezeman, “Örneğin Çin’in insansız hava araçları, Rusya’nın oldukça ilgisini çekebilir” diyor.�ABD, Çinli firmaların Rusya’ya zaten “ölümcül olmayan” destek sağladığını, bugünlerde ise Pekin tarafından “ölümcül destek” de sağlanabileceği yönünde bilgilerin olduğunu söylüyor. Washington, böylesi bir gerilimin Çin için “ciddi sonuçlar doğurabileceği” konusunda uyarılarda bulundu.

ÇİN GRİ ALANDAN FAYDALANIYOR

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü'nde ekonomik yaptırımlar uzmanı olan Maria Shagina, Çin'in Rusya'ya alenen silah desteği vermediğini, ancak gizlice askeri amaçlar için kullanılabilecek yüksek teknolojili ürünler satıyor olabileceğini söylüyor. “Çin'in (genellikle Hong Kong ve Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki paravan şirketler aracılığıyla) Rusya'ya yönelik en büyük yarı iletken ihracatçısı olduğuna dair kanıtlar var" diye konuşan Shagina, bazı Çinli şirketlerin de askeri ve sivil amaçlar arasındaki gri alandan faydalanarak sivil insansız hava araçları tedarik ettiğini söylüyor.

ABD merkezli Gelişmiş Savunma Araştırmaları Merkezi ise Çinli şirketlerin Rusya'ya uçaksavar füze radarları için elektronik parçalar gönderiyor olabileceğini söylüyor. Washington yönetimi Çinli bir şirkete, Rus paralı asker grubu Wagner’e uydu görüntüleri temin ettiği iddiasıyla yaptırım uyguladı.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap