SON DAKİKA



Haber > Dünya > Çekya’da enflasyon son 13 yılın zirvesinde

Çekya’da enflasyon son 13 yılın zirvesinde

11 Aralık 2021 Cumartesi - 13:45




Çekya'da yıllık tüketici enflasyonu, kasımda yüzde 6'yı görerek 2008'deki küresel ekonomik krizden bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.





Çekya'da İstatistik Ofisi (CZSO), Kasım ayına ilişkin Enflasyon verilerine açıkladı. Buna göre tüketici fiyat endeksi (TÜFE), bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6 arttı.

Bu rakam, 2008 yılındaki küresel mali krizden bu yana görülen en yüksek enflasyon seviyesi oldu. Enflasyon oranındaki artışa, Avrupa genelinde yükselen enerji fiyatlarının yanı sıra konut, ulaşım, alkollü içecekler, tütün mamulleri, gıda ve eğlence sektörü fiyatlarındaki artış neden oldu. Çekya’da ekim ayı enflasyonu ise yüzde 5,8'di.

MERKEZ BANKASI’NIN FAİZ ARTIRIMI İŞE YARAMADI

Çekya’da uzmanlara göre, Merkez Bankası’nın faiz artırımları enflasyonu düşürmeye yaramadı. Merkez Bankası en son beklenmedik bir şekilde faiz artırımına gitmiş ve 125 baz puan artışı ile faiz oranını son 24 yılın en yüksek oranı olan yüzde 25’e çıkartmıştı.

Finans Uzmanı Tomas Volf, Çek Merkez Bankası'nın faiz oranlarını yükseltmek yoluyla enflasyonu düşürme reçetesinin henüz işe yaramadığı söyledi. Volf, "Krediler daha pahalı hale geliyor, bu durum tüketici ve ipotek kredilerini kullanılamaz hale getirecek. Bu da tüketici talebini baltalamakla kalmayacak, aynı zamanda işletme kredilerinin ve kurumsal yatırım kredilerini de yavaşlatacak.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap