SON DAKİKA



Haber > Dünya > Brexit kararı boşuna değilmiş!..

Brexit kararı boşuna değilmiş!..

28 Haziran 2016 Salı - 11:34




AB referandumunda Brexit karşıtı kampanya yürüten, Brexit kararının çıkması üzerine de istifa kararı alan İngiltere Başbakanı David Cameron konusunda





Dünya liderleri arasında hakkında olumlu algı bulunan üç isimden biri olan Cameron, İngilizler arasında ise aynı popülariteye sahip değil.

Son günlerde tüm dünyanın gündeminde Birleşik Krallık (İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda) ve AB referandumu var.

Halkın %51,9’unun AB’den ayrılma Bretix yönünde oy kullandığı kritik referandum sonucuyla birlikte, Şubat ayından bu yana İngiltere’nin AB’de kalması için kampanya yürüten İngiltere Başbakanı David Cameron istifa kararı aldığını açıkladı.

65 ülkede dünya liderleri arasında üçüncü sırada

Araştırma sektörünün lider kuruluşlarından BAREM’in, global ortağı WIN/Gallup International ile birlikte gerçekleştirdiği, dünya liderlerine bakışı ortaya koyan araştırmaya göre, 2005 yılından bu yana Muhafazakar Parti’nin lideri olan ve bu süreçte partisiyle birlikte iki kez seçim galibiyeti yaşayan David Cameron, dünya liderleri arasında hakkında olumlu algı bulunan 3 kişiden biri.


Türkiye halkası BAREM tarafından gerçekleştirilen ve WIN/ Gallup International tarafından 1977 yılından bu yana yapılan yılsonu araştırmasında katılımcılara 10 dünya lideri hakkındaki görüşleri soruldu. Kasım 2015’de gerçekleşen son araştırmaya, 65 ülkeden 63.976 kişi katıldı. Araştırma sonuçlarına göre; hakkında olumlu bir algıya/görüşe sahip olunan ilk 3 lider sırasıyla ABD Başkanı Barack Obama (%59), Almanya Başbakanı Angela Merkel (%42) ve son günlerin en çok konuşulan ismi İngiltere Başbakanı David Cameron (%37).

AB ülkelerinde de oldukça popüler

Dünya liderleri arasında 3. sırada yer alan İngiltere Başbakanı David Cameron hakkında dünyanın sadece %28’i olumsuz görüşe sahip. Cameron’un popülaritesi özellikle Güney Asya’da (%53) ve Kuzey Amerika’da (%46) çok yüksek. Cameron’un AB ülkelerindeki popülaritesi ise %44 oranında.

Cameron’u en çok beğenen ülkeler arasında Çin (%65), Bangladeş (%63), Vietnam (%62), Hong Kong (%60), Finlandiya (%58), Portekiz (%58), Ukrayna (%57) ve Kolombiya (%55) yer alıyor.

Birleşik Krallık vatandaşları Barack Obama diyor


Ancak, referandumda oy kullanan ve Cameron’un isteğinin aksi sonuç alınan Birleşik Krallık’ta Cameron hakkında olumsuz görüş bildirenler olumlulardan 7 puan daha fazla. İngilizlerin ABD Başkanı Barack Obama (%44), Fransa Cumhurbaşkanı Hollande (%6) ve Alman Şansölyesi Merkel (%5) gibi batı liderleri hakkındaki görüşleri genelde olumlu iken, kendi liderleri David Cameron hakkında olumsuz görüş bildirmiş olmaları (%-7) referandum sonucu ile paralellik gösteriyor.

Türkler de Cameron’a karşı olumsuz

BAREM’in araştırma kapsamında Türkiye’den 1.028 kişi ile yaptığı görüşmeler de, Türkiye’de dünya liderlerine bakışın genellikle olumsuz olduğunu ortaya koydu. Türkler düşük bir oranda olsa da en olumlu görüşü ABD Başkanı Barack Obama (%5) ve Brezilya Başbakanı Dilma Rousseff (%1) için belirtiyor. Olumsuz görüşe sahip olunan liderler arasında İngiltere Başbakanı David Cameron da yer alıyor. Türkiye’de Cameron ile ilgili olumlu algıya sahip olanların oranı %32 iken, olumsuz algıya sahip olanların oranı %36.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap