SON DAKİKA



Haber > Dünya > BM'den "Tahıl Koridoru" yorumu: "Tekrar canlandırmak zor olacak"

BM'den "Tahıl Koridoru" yorumu: "Tekrar canlandırmak zor olacak"

09 Kasım 2023 Perşembe - 10:18




BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Karadeniz Tahıl Girişimi için çabaları sürdürdüklerini ancak tekrar canlandırmanın zor olacağını vurguladı. Guterres, "Sorunu çözecek gücüm yok ama sesimin sorumluluğu var, barış sağlanmalı." dedi.





Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Reuters Next" etkinliği bünyesinde düzenlenen bir programa katıldı.

Guterres, Karadeniz Tahıl Girişimi için çabaları sürdürdüklerini ancak tekrar canlandırmanın zor olacağını söyledi.

Ukrayna'da çözümün, uluslararası hukuk ve BM Şartı'na uygun olması gerektiğini belirten Guterres, "Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün güvence altına alınması lazım." dedi.

Guterres, "Bu sağlanabilecek mi, ne zaman olacak bilmiyorum ama yapılması gereken bu. Sorunu çözecek gücüm yok ama sesimin sorumluluğu var, barış sağlanmalı." ifadesini kullandı.

Karadeniz Tahıl Girişimi'nin tekrar canlandırılmasıyla ilgili Guterres, "Biz çabalarımızı sürdürüyoruz ancak Karadeniz Tahıl Girişimi'ni tekrar canlandırmak zor olacak." değerlendirmesinde bulundu.


Guterres, girişimin canlandırılmasının çatışmaya taraflara fayda sağlayacağını dile getirerek, "İdeal olan, tarafların Karadeniz'de seyrüsefer serbestisine onay vermesi olur ama bu sanırım şu anda hayalden öteye gidemez." dedi.

Küresel sorunların çözümünde BM'nin rolüne ilişkin Guterres, BM'nin birçok alanda çok taraflı anlaşma imzalanmasına vesile olduğunu kaydetti.

Guterres, BM'nin tarafları bir araya getirerek sorunları ele almaları için önemli bir platform olmaya devam ettiğinin altını çizdi.

ALTERNATİF KORİDOR ARAYIŞI

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, İspanya'da 5 Ekim'de Ukrayna-Rusya Savaşını ve Ukrayna tahılı meselesini görüştü.

Fransız BFMTV kanalının Elysee Sarayı'na dayandırdığı habere göre, Macron ve Zelenskiy, İspanya'nın Granada kentinde düzenlenen Avrupa Siyasi Topluluğu'nun (AST) üçüncü toplantısı kapsamında bir araya geldi.


Görüşmede, Macron, Zelenskiy'den Ukrayna'nın ihtiyaçlar hakkında bilgi aldı.

İkilinin, Ukrayna tahılı meselesini ele aldığı görüşmede, Fransa Cumhurbaşkanı, Ukrayna'nın kendi tahılını ihracatı için Karadeniz'de yeniden bir koridor oluşturma çabalarını memnuniyetle karşıladığını dile getirdi.

Görüşmede, ikili, Ukrayna-Rusya Savaşı'nı ve Fransa Savunma Bakanı Sebastien Lecornu'nun geçen hafta Ukrayna'nın başkenti Kiev'e yaptığı ziyareti değerlendirdi.

Macron, Zelenskiy'e Fransa'nın Ukrayna'nın yanında olacağını belirtti.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap