SON DAKİKA



Haber > Dünya > BM'den Libya uyarısı: Seçimleri engelleyenlere yaptırım uygulanacak

BM'den Libya uyarısı: Seçimleri engelleyenlere yaptırım uygulanacak

25 Kasım 2021 Perşembe - 14:48




Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Libya'da 24 Aralık'ta yapılması planlanan başkanlık seçimlerini engellemek isteyenlere ve siyasi geçişi tehdit edenlere yaptırım uygulanacağını duyurdu.





Libya’da seçim tarihi yaklaştıkça, tedirginlik artıyor.

BM Güvenlik Konseyi ortak bir açıklama yayımlayarak, Libya'da 24 Aralık'ta seçimlerin düzenlenmesi ve seçim sonrası barışçıl geçiş çağrısı yaptı.

Açıklamada, Libyalı taraflardan, siyasi rakiplerine ve seçim sonuçlarına saygı göstermesi istenerek, "Libya'da barış, istikrar ve güvenliği tehdit eden, seçimler dahil siyasi geçişi engelleyen ya da baltalayan kişi ve kuruluşlara yaptırım uygulanabilir" ifadeleri kullanıldı.

Başkanlık ve parlamento seçimlerinin özgür, adil, güvenilir ve kapsayıcı olması talep edilen açıklamada, kadınların ve gençlerin de seçimlerde temsil edilmesi gerektiği vurgulandı.

Açıklamada, ülkedeki tüm yabancı güçlerin ve paralı askerlerin çekilmesi çağrısı yapıldı.


Öte yandan,  Libya Yüksek Seçim Komisyonu, devlet bakanlığı seçimleri için aralarında ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'in de bulunduğu 73 adaydan oluşan ön listeyi açıkladı.

Adaylık başvurusu kabul edilen 48 kişi arasında Ulusal Birlik Bükümeti Başkanı Abdulhamid ed-Dibeybe, Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih, eski Dışişleri Bakanı Fethi Başağa ile Halife Hafter gibi isimler yer aldı.

Başvurusu reddedilenlerin yer aldığı 25 kişilik listede ise Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam Kaddafi'nin yanı sıra eski Başbakan Ali Zeydan ve eski Milli Genel Kongre Başkanı Nuri Busehmin'in ismi dikkati çekti.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap