SON DAKİKA



Haber > Dünya > Bill Gates 'deneysel' nükleer santral kuruyor

Bill Gates 'deneysel' nükleer santral kuruyor

17 Kasım 2021 Çarşamba - 13:19




Bill Gates'in sahibi olduğu nükleer enerji firması TerraPower, Natrium teknolojisine dayalı ilk santralını Wyoming'de kuracak. 4 milyar dolarlık proje için devletten 1.9 milyar dolar teşvik alınacak.





Dünyanın en zengin isimleri arasında yer alan, teknoloji şirketi Microsoft'un kurucusu Bill Gates'in sahibi olduğu nükleer enerji yatırım şirketi TerraPower'ın kuracağı nükleer santralın ayrıntıları belli oldu. Geleneksel nükleer santralların aksine Natrium teknolojisi sayesinde likid sodyumla soğutulması planlanan tesis, ABD'nin Wyoming eyaletindeki Kemmerer kentinde, eski bir kömür santralinin yerine kurulacak.

4 milyar dolarlık yatırımla hayata geçecek projenin finansmanının yaklaşık yarısı devlet tarafından karşılanacak. Proje, ABD Başkanı Joe Biden'ın bu hafta imzaladığı altyapı yasasından gelen 1,5 milyar dolar dahil, federal hükümetten yaklaşık 1,9 milyar dolar alacak.

İnşaatına 2024'te başlanması ve 2028'de faaliyete geçmesi planlanan nükleer reaktörün, geleneksel nükleer santrallar kadar etkili olması halinde yaklaşık 250 bin eve iklim dostu elektrik sağlanacağı öngörülüyor. Gates, proje ilk açıklandığında "Natrium'un enerji sektöründe oyunu değiştireceğine inanıyoruz" demişti.

Projenin savunucuları, sodyumla soğutulan hızlı bir reaktöre ve erimiş tuzla enerji depolama özelliklerine sahip olacak santralin geleneksel nükleer enerji üretimine kıyasla daha güvenli ve daha az maliyetli olacağını savunuyor. Bazı uzmanlar ise soğutma için su yerine sodyum kullanılmasının sorunlu olabileceğine ve olası yangın risklerine dikkat çekiyor.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap