SON DAKİKA



Haber > Dünya > Biden'in elçileri Tayvan'da! Çin "Savaş" tatbikatı başlattı!

Biden'in elçileri Tayvan'da! Çin "Savaş" tatbikatı başlattı!

14 Nisan 2021 Çarşamba - 11:59




ABD-Çin gerilimi giderek geriliyor. ABD Başkanı Biden, Pekin'in kırmızı çizgisi Tayvan'a heyet gönderdi. Aynı anlarda ise Çin, nükleer kapasiteli uçaklarında bulunduğu 25 jetle savaş tatbikatı yaptı.





ABD- Çin gerilimi Tayvan nedeniyle gerilmeye devam ediyor. 20 Ocak'ta başkanlık koltuğuna oturan Joe Biden, Çin'e Tayvan üstünden yüklenirken, bugün ABD elçileri Tayvan'a gitti. Aralarında eski ABD Senatörü Chris Dodd, eski Dışişleri Bakan Yardımcıları Richard Armitage ve James Steinberg'in bulunduğu heyet Tayan'a iniş yaptı. Songshan havaalanına heyeti, Tayvan Dışişleri Bakanı Joseph Wu karşıladı. 

Amerikan heyetinin Tayvan ziyareti, Çin-ABD ilişkilerini daha da gererken, heyet yarın Tayvan Cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen ile de buluşacak.

ABD ELÇİLERİ TAYVAN'A GİDERKEN, ÇİN SAVAŞ TATBİKATI YAPTI

Joe Biden, Tayvan'a elçiler gönderirken, Tayvan'ı kırmızı çizgisi ilan eden Çin Komünist Yönetimi ise "savaş tatbikatı" yaptı. Aralarında uçak gemisi ve nükleer kapasiteli bombardıman uçaklarının da bulunduğu Çin Hava Kuvvetlerine bağlı 25 jetin katıldığı tatbikatta, uçaklar Tayvan hava sahasına girdi.

Çin'in Tayvan'dan sorumlu sözcüsü Ma Xiaoguang, "Tayvan Boğazı'nda fiili savaş tatbikatları düzenlemesi, mevcut güvenlik durumunun ele alınması ve ulusal egemenliğin koruması için gerekli bir eylemdir. Bu, dış güçlerin Tayvan'a müdahalesi ve provokasyonlarına ciddi bir yanıttır." dedi.


TAYVAN GERİLİMİNİN TARİHÇESİ

Çin ve Tayvan'ın 1949'daki Çin iç savaşının sona ermesinden bu yana ayrı hükümetleri var. Pekin uzun süredir Tayvan'ın uluslararası faaliyetlerini sınırlamaya çalışsa da Tayvan Pasifik bölgesinde mücadelesini sürdürdü.

Son yıllarda gerginlik giderek arttı. Pekin yönetimi Tayvan’ı geri almak için gerekirse güç kullanmaktan geri durmayacağını belirtti.

Tayvan resmi olarak birkaç ülke tarafından tanınmasına rağmen, onun demokratik olarak seçilmiş hükümeti birçok ülkeyle güçlü ticari ve gayri resmi bağlara sahip.

Çoğu ülke gibi, ABD'nin de Tayvan ile resmi diplomatik bağı olmasa da Tayvan’a hava savunma silahları satıyor. Çin ABD’nin Tayvan üzerindeki bu tavrını hoş karşılamıyor. Pekin yönetimi için Tayvan, kırmızı çizgidir. 


Xi Jinping'in liderliği altında Çin, ayrılıkçı bir eyalet olarak gördüğü Tayvan’ın bağımsızlığına doğru herhangi bir hareketi önlemek için askeri güç kullanacağını kaydetti.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap