SON DAKİKA



Haber > Dünya > Biden'dan rehine açıklaması: Anlaşmanın yakın olduğunu düşünüyorum

Biden'dan rehine açıklaması: Anlaşmanın yakın olduğunu düşünüyorum

21 Kasım 2023 Salı - 10:37




ABD Başkanı Joe Biden, Gazze'deki bazı rehinelerin serbest bırakılmasına yönelik bir anlaşmanın yakın olduğuna inandığını söyledi.





ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray'da her yıl düzenlenen Şükran Günü geleneği olan "hindi affetme töreni"nde rehinelerle ilgili soruyu yanıtladı.

Biden, rehinelerin serbest bırakılması için bir anlaşmanın yakın olup olmadığına ilişkin soruya, "Öyle olduğuna inanıyorum" yanıtını verdi.

Konuya ilişkin daha fazla ayrıntı paylaşmayan Biden, "konuşmaya hazır olmadığını" söyledi.

NE OLMUŞTU?

ABD basını, Hamas ile İsrail arasında, Filistinli kadın ve çocuk tutuklulara karşı İsrailli kadın ve çocukların serbest bırakılacağı bir takas anlaşmasının birkaç gün içinde duyurulabileceğini iddia etmişti.

Anlaşmanın İsrail'in Gazze'deki saldırılarına ara vermesini de öngördüğü öne sürülmüştü.


Amerikan Washington Post gazetesi Pazar günü anlaşmaya varılmak üzere olduğunu yazmıştı.

Gazeteye konuşan adı açıklanmayan İsrailli üst düzey bir yetkili, İsrail ve Hamas'ın, "takas anlaşmasının genel hatları üzerinde anlaştığını", İsrailli ve Filistinli kadınlar ile çocukların gruplar halinde eş zamanlı serbest bırakılmasının planlandığını söylemişti.

İsrail'in ABD Büyükelçisi Michael Herzog Pazar günü yaptığı açıklamada, "Önümüzdeki günlerde bir anlaşmaya varabileceğimizi umuyorum" demişti.

Uluslararası Kızılhaç Örgütü Başkanı Mirjana Spoljaric de Hamas temsilcileriyle görüşmek üzere Katar'a gitmişti.

Öte yandan ABD, Gazze'ye gönderilen yakıtın bölgeye ulaştığını açıkladı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, "6 kamyon yaklaşık 18 bin galon yakıtla Gazze'ye geçti. Gelişmeleri takip ediyoruz. Bu, gıda dağıtımının desteklenmesine ve hastanedeki (El Şifa Hastanesi) jeneratörlerin çalışmaya devam edebilmesine yardımcı olacak" dedi.


İsrail Pazar günü, sivil toplum kuruluşlarına yakıt gönderilmesine izin vereceğini açıklamıştı.

Uluslararası Kurtarma Komitesi ise daha önce Gazze'ye gönderilen yardımların yeterli olmadığını vurgulamış, personelinin insani yardım çalışmalarını sürdüremediği uyarısında bulunmuştu. Komite'den yapılan açıklamada, "Bölgede acıların boyutu o kadar büyük ki, sürekli bir insani yardım çabası gerek. Siviller korunmalı. Bu alanda ciddi eksikler var. Çatışmaların sona ermesi gerekiyor" denilmişti.

Bu arada Gazze'deki El Şifa Hastanesi'nden tahliye edilen prematüre bebeklerden 28'i Mısır'a götürüldü.

2006'dan bu yana Hamas'ın kontrolündeki Gazze'de Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'de Endonezya Hastanesi'ne düzenlediği hava saldırısında en az 12 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.İsrail ise "hastaneden askerlerine ateş açıldığını ve sadece düşmanın hedef alındığını" iddia etti.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap