SON DAKİKA



Haber > Dünya > 'Beyaz göç'e davetiye: Kanada 2 bin sağlık çalışanı alacak

'Beyaz göç'e davetiye: Kanada 2 bin sağlık çalışanı alacak

29 Haziran 2023 Perşembe - 11:05




Sağlık sektöründe bir süreden beri ciddi sorunlar yaşayan Kanada, uygulamaya koyduğu yeni göçmenlik programı ile diğer ülkelerden sağlık çalışanı alacak. İlk etapta 500 göçmenin alınacağı uygulamada toplam 2 bin sağlık çalışanına davetiye gönderilecek.





Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanı Sean Fraser ile Sağlık Bakanı Jean-Yves Duclos'un ortak yazılı açıklamasında, dünya genelindeki sağlık çalışanlarından durumu uygun olanlara Kanada’da yerleşip çalışmaları için davetiye gönderileceği belirtildi.

Kanada sağlık sektörünün benzeri görülmemiş eksikliklerle karşı karşıya olduğu aktarılan açıklamada, "Kanada'daki toplulukların sağlık çalışanlarına ihtiyacı var. Bu zorluğa yanıt vermeye yardımcı olmak için ekonomik göçmenlik programı Ekspres Giriş'te yeni değişiklikler yapıldı. Artık Kanada Hükümeti, belirli alanlardan belirli becerilere, eğitime veya dil becerisine sahip adaylara Kanada'da daimi ikamet başvurusunda bulunmaları için davetiye gönderecek’’ ifadelerine yer verildi.

kanada-saglik-calisani.jpg

İLK ETAPTA 500 SAĞLIK ÇALIŞANI ALINACAK

Davetiye ile göçmen alımı kapsamında, doktor, hemşire, diş hekimi, eczacı, fizyoterapist ve optometrist alınacağı belirtilirken, ilk etapta 500 sağlık çalışanının davet edileceği kaydedildi.

Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığının resmi internet sitesinden yapılan açıklamada da uygulamanın 2. etabına 5 Temmuz'da başlanacağı ve 1.500 sağlık çalışanının başvuruya davet edileceği kaydedildi.


Uygulamanın detayları ise Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığının resmi internet sitesinde yer aldı.

kanada-saglik-calisani2.jpg

KANADA'DA SAĞLIK KRİZİ

Yeni tip koronavirüsü (Kovid-19) salgınıyla sağlık sektöründe krize giren Kanada’da, personel eksikliği halkın sağlık hizmeti almasında ciddi aksamalara neden oluyor.

Ülke genelinde ameliyatlar için en erken 6 ay sonraya gün verilirken, acil servislerde bile 8 saati aşan uzun bekleme süreleri yoğun eleştirilere neden oluyor.

BEYAZ GÖÇ DURMUYOR

Türkiye'de hekimlerin yurt dışına çıkışları 2016 yılından beri sürekli artış gösteriyor. 2022 yılında iyi hal belgesi için TTB'ye başvuru yapanların sayısı bir önceki yıla göre iki kat artarak, 567 olmuştu. Bu rakam, 2023 yılında da katlandı. 2023'ün ilk üç ayında 700 hekim iyi hal belgesi almak için başvuru yaptı.


erdogan-doktorlar.jpg

ERDOĞAN 'GİDERLERSE GİTSİNLER' DEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ağır çalışma koşullarının iyileşmesini talep eden ve bu yüzden yabancı ülkelere göç eden doktorlar için 2022 yılında "Efendim işte doktorlar az para aldıkları için ayrılıyorlar. Varsın gidiyorlarsa gitsinler. Buralar boş kalmayacak" demişti. Ardından Mayıs ayında ise doktorlara ülkelerine dönme çağrısı yapan Erdoğan, bir kamu spotu yayınlayarak "Yuvanıza, ülkenize dönmeye davet ediyorum" demişti.

Kamu spotunun devamında Erdoğan, "Değerli kardeşim, Uluslararası Lider Araştırmacıları programı kapsamında sizi yuvanıza, ülkenize dönmeye davet ediyorum. Bilimsel çalışmalarınız için gereken tüm imkanlar devletimiz tarafından sağlanacaktır. En kalbi selamlarımla" demişti.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap