SON DAKİKA



Haber > Dünya > Batı'nın hedefindeki Putin'den Çin'e rekor satış: Tam 25 milyar dolar

Batı'nın hedefindeki Putin'den Çin'e rekor satış: Tam 25 milyar dolar

20 Temmuz 2022 Çarşamba - 14:07




Ukrayna'ya saldırması sonrası Batı'nın yaptırımlarına maruz kalan Rusya'ya, Çin’in enerji kalemlerinde yaptığı ödeme sadece 4 ayda tam 25 milyar doların üstüne çıktı.





Ukrayna savaşı nedeniyle Batı'nın Rusya'ya yönelik yaptırımlarını fırsat bilen dünyanın en büyük enerji ithalatçısı Çin, deyim yerinde ise tek başına Moskova'nın askeri harekatını finansa etti. 

Rusya-Ukrayna savaşı petrol, gaz ve kömür ithalatının faturasını yükseltirken Çin, haziranda Rusya'dan aldığı enerji kalemlerinde bir yıl öncesine kıyasla yüzde 72 daha fazla harcama yaptı.

Bloomberg'in haberine göre bugün yayımlanan gümrük verileri Çinli alıcıların toplamda 6,4 milyar dolar ödediğine işaret ediyor.

Çinli alıcılar geçen yılın aynı ayında 3,7 milyar dolar harcama yapmıştı.

ÇİN DÖRT AYDA 25,3 MİLYAR DOLAR ÖDEDİ


Söz konusu meblağ Çin'in mart-haziran arasında Rus enerjisine yaptığı toplam harcamayı 25,3 milyar dolara çıkardı.

Pekin, 2021'in aynı dört aylık döneminde iki kat daha az ödeme yaparak 13,5 milyar dolar harcamıştı.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri harekatı nedeniyle birçok ülke Rus ürünlerini almaktan kaçınırken Çin stratejik müttefikinden bazen indirimli fiyatlardan daha fazla enerji satın alıyor.

Enerji üretimi için gerekli yakıtlar açısından alıcıların sırtını Rusya'ya daha fazla yaslaması nedeniyle bir önceki aya kıyasla Çin haziranda Rusya'dan kömür ve doğal gaz ithalat hacmini artırdı. 

ÇİN'İN EN BÜYÜK PETROL TEDARİKÇİSİ RUSYA


Ancak buna rağmen Reuters'ın haberine göre Çinli alıcıların daha düşük fiyattan satılan Rus petrolünü tercih etmesiyle Rusya üst üste ikinci ayda da Çin’in en büyük petrol tedarikçisi oldu.

Çin Gümrük İdaresi’nin verilerine göre Çin, sevkiyatı daha maliyetli olan Suudi petrolünün ithalatını düşürdü.

Çin’in ithal ettiği, deniz yoluyla ve Doğu Sibirya-Pasifik Okyanusu petrol boru hattı üzerinden gönderilen Rus petrolü haziranda bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10 artarak 7,29 milyon ton oldu.

Çin’in Rus petrol ithalatı Mayıs’ta varil başına günde yaklaşık 2 milyona çıkarak rekor seviyeyi görmüştü. Bu rakam haziranda varil başına günde 1,77 milyona düştü.

Çin, Suudi Arabistan’dan ise haziranda geçen yıla kıyasla yüzde 30 düşüşle 5,06 milyon ton petrol ithal etti.


Çin’in Suudi Arabistan’dan petrol ithalatı mayısa göre günde varil başına 1,84 milyon azalmış oldu.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap