SON DAKİKA



Haber > Dünya > Barselona İsrail’le ilişkileri askıya aldı

Barselona İsrail’le ilişkileri askıya aldı

25 Kasım 2023 Cumartesi - 10:44




Avrupa'nın en güçlü şehirlerinden biri olan Barselona, Filistin'e yönelik saldırılarına devam eden İsrail ile 'ilişkileri kesme' kararı aldı.





İsrail'in Filistin'e yönelik saldırıları 7 Ekim'den bu yana devam ederken, Avrupa ülkelerinden biri olan İspanya’nın ekonomik olarak en güçlü şehirlerinden Barselona, İsrail’le ilişkilerini askıya aldı.

Barselona Belediye Meclisi’nde verilen kararda Gazze Şeridi’nde kalıcı bir ateşkese ulaşılana, Batı Şeria’da sivil halka uygulanan şiddet son bulana, Birleşmiş Milletler BM kararlarıyla Filistin halkının temel hakları güvenceye alınana kadar İsrail’le kurumsal ilişki kurulmayacağı kaydedildi.

Alınan kararda şu ifadeler kullanıldı:

“Gazze Şeridi’ne sivil halkın, gıda, su, yakıt, ilaç, sağlık malzemesi gibi ihtiyaçlarını garanti edecek insani yardımların ulaştırılmalı, uluslararası insan haklarına aykırı olabilecek her türlü ekonomik ve finansman işlemleri durdurulmalı, Filistin topraklarındaki kolonileşme ve işgal sona erdirilmeli, kalıcı ve adil barış getirilmeli.”

'BU BİR SOYKIRIM'

Belediye meclisindeki oturumda konuşan Barcelona en Comu lideri Ada Colau, “İnsan hakları saf tutarak savunulur, görmezden gelerek değil“ dedi.

Geçen şubatta Colau Barselona belediye başkanıyken alınan kararda, İsrail’in Filistin’e karşı sistemsel ayrımcılık (apartheid) uyguladığı, uluslararası hukuk ve insan haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle 1998’de Tel Aviv’le imzalanan kardeş şehir protokolü askıya alınmıştı.

28 Mayıs’ta yapılan yerel seçimlerin ardından belediye başkanı seçilen Jaume Colboni’nin inisiyatifiyle protokol yeniden yürürlüğe konulmuştu.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap