SON DAKİKA



Haber > Dünya > Barajın patlatıldığı şehre bomba yağmuru!

Barajın patlatıldığı şehre bomba yağmuru!

07 Haziran 2023 Çarşamba - 11:47




Rusya'nın Kakhovka Barajı patlamasının etkileri sürüyor. Su seviyesi her geçen saat yükselirken bölgedeki tahliyeler devam ediyor. Rus ordusu ise yaşanmayacak hale gelen Herson'u su altında bırakmasının ardından bombalamaya başladı. O anlara BBC muhabiri röportaj esnasında yakalandı.





Dün sabah saatlerinde 24 Şubat 2022'den beri devam eden Rusya-Ukrayna savaşının belki de en kritik günü yaşandı. Kırım Yarımadası'nın hemen kuzeyinde yer alan Herson yakınlarındaki Kakhovka Barajı, patlatıldı. Bütün işaretler barajı patlatan tarafın Ruslar olduğunu gösterirken konuyla ilgili henüz kesinleşmiş bir şey yok.

ISW tarafından yapılan haberde bütün delillerin barajı Rusların patlattığına yönelik olduğu bildirilirken ABD tarafı da Rusların barajı vurduğuna dair önemli kanıtların olduğunu açıkladı.

BÖLGE SULAR ALTINDA KALDI

Söz konusu baraj Kırım'a temiz su sağlamakla kalmayıp bir de bölgede bulunan nükleer santraller için soğutma görevi görüyordu. Barajın boşalmasıyla birlikte ise bölge resmen sular altında kaldı.

Su seviyesi her geçen saat artmaya devam ederken bölgeden tahliyeler başladı. İnsanların yanı sıra çiftlik ve sokak hayvanları da yaşanan selden etkilendi. Birçok canlı boğularak hayatını kaybetti.


Herson bölgesinin başındaki Oleksandr Prokudin, Ukrayna televizyonuna yaptığı açıklamada, sekiz köyün tamamen sel suları altında kaldığını ve başka köyleri de sel sularının beklendiğini belirtti.

150 TON MOTOR YAĞI NEHİRE KARIŞTI

Ukrayna Ulusal Nükleer Enerji Üretim Kuruluşu (Energoatom), barajın yıkılmasını, “çevreyi ve önümüzdeki yıllarda yüz binlerce insanın hayatını olumsuz yönde etkileyecek bir felaket” olarak nitelendirdi. En az 150 ton motor yağının Dinyeper Nehri’ne karıştığı ve 300 tondan fazla sızıntı riski bulunduğu belirtiliyor.

Ukrayna tarafı ise barajın havaya uçurulmasının nedenini yaptıkları taarruza bağladı. Ukrayna'nın Herson'un güneyini ele geçirmesi durumunda Kırım'a yönelik bir saldırı başlaması bekleniyordu, ancak barajın patlatılması bu durumun şimdilik önüne geçti.

RÖPORTAJ ANINDA BOMBARDIMAN


Öte yandan Ukrayna’nın güneyinde Rusya kontrolündeki Herson bölgesinde yaşayanlarla röportaj yapan BBC ekibi, bombardımana tanıklık etti. Bölge sakinleri ve BBC ekibi, patlama seslerinin ardından güvenli bir bölgeye gitti. Olayda kimsenin yaralanmadığı bildirildi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap