SON DAKİKA



Haber > Dünya > BAE’den ABD’ye şok: F-35 uçaklarını almaktan vazgeçtiler

BAE’den ABD’ye şok: F-35 uçaklarını almaktan vazgeçtiler

15 Aralık 2021 Çarşamba - 10:31




Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), 23 milyar dolarlık bir anlaşma kapsamında 50 adet F-35 savaş uçağı satın alma planını dondurduğunu ABD’ye bildirdi. Anlaşma İHA'ları da kapsıyordu.





ABD’nin arka bahçesine dönen Körfez ülkelerinden Birleşik Arap Emirlikleri, daha önce anlaşmaya vardığı 23 milyar dolarlık F-35 anlaşmasından vazgeçildiğini duyurdu.

F-35’ler, Rusya’dan S-400 aldı bahanesiyle üretici ülke olmasına rağmen Türkiye’ye verilmemişti.

BAE’ye Lockheed Martin tarafından üretilen 50 adet F-35 savaş uçağı satma planı, emirliklerin Çin’le ilişkileri ve ülkede Huawei’in 5G teknolojisinin kullanılması gibi nedenlerle Washington’da muhalefetle karşılaşıyordu.

Reuters haber ajansına açıklama yapan bir BAE yetkilisi Wall Street gazetesinin haberini doğrulayarak “Teknik gereklilikler, egemen operasyonel kısıtlamalar, maliyet/fayda analizi bu değerlendirmeye varılmasına sebep oldu” dedi.

Yetkili ayrıca, “ABD, BAE’nin gelişmiş savunma sistemleri konusunda tercih ettiği tedarikçilerden olmaya devam edecek ve F-35 konusu gelecekte yeniden gündeme gelebilir” diye konuştu ve satın alım konusunda ortak güvenlik koşullarının ele alınması tartışmalarının olduğunu belirtti.


Reuters haber ajansına konuşan kaynaklar Ocak ayında BAE’nin 50 adet F-35 tipi savaş uçağı ve 18 silahlı insansız hava aracı satın almak için anlaşma yaptığını bildirmişti.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby ise daha önce yaptığı açıklamada ABD’nin BAE ile ortaklığının silah satışından daha stratejik ve karışık olduğunu söyledi.

Kirby, ABD ve BAE yetkilileri arasında Pentagon’da bu hafta bir toplantı planlandığını, ancak bunun çeşitli konularda olacağını ve silah satışının gündeme gelmesini beklemediğini kaydetti.

Washington’un Ortadoğu’daki en yakın müttefiklerinden BAE uzun süredir F-35 satın alma arzusunu dile getiriyordu.

BAE, 2020 yılının Ağustos ayında İsrail’le ilişkilerini normalleştirme konusunda hemfikir olunca F-35 satışının da yolu açılmıştı.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap