SON DAKİKA



Haber > Dünya > AP’den Rusya’ya propaganda suçlaması

AP’den Rusya’ya propaganda suçlaması

23 Kasım 2016 Çarşamba - 20:00




Avrupa Parlamentosunda kabul edilen tasarıda Rusya’nın medya kanalları yoluyla AB karşıtı propagandayı artırdığı belirtildi





Avrupa Parlamentosunca (AP) kabul edilen tasarıda,  Rusya’nın son yıllarda medya yoluyla Avrupa Birliği (AB) karşıtı propaganda  yürüttüğü belirtilerek buna ilişkin önlem alınması çağrısında bulunuldu. 
 
Strazburg’da toplanan AP Genel Kurulu, Muhafazakarlar ve Reformcular  Grubu’nun Polonyalı üyesi Anna Fotyga’nın hazırladığı raporu görüştü ve  hazırlanan tasarıyı oyladı. 304 üyenin onay, 179 üyenin ise ret oyu verdiği  tasarıda, çekimser kalanların oyları 208 oldu. Tasarıda, "AB’ye karşı uygulanan  propagandanın önlenmesi için izlenmesi gereken strateji" yer aldı ve bu noktada  Rusya ve DEAŞ'e değinildi. Rus yönetiminin tepkisine neden olan “benzetme ve  yakıştırma” AP üyesi milletvekillerinin de itirazlarına sebep oldu.
 
Tasarıyı kaleme alan AP üyesi Fotyga, Genel Kurul görüşmeleri  sırasında kişisel tecrübelerinden yola çıkarak böyle bir raporu hazırladığını  ifade ederek, "Komünist Sovyet dönemi ve ardından Rusya dönemlerinde  hissettiğimiz Rusya etkisi ve psikolojik baskıyı, DEAŞ’ın ve son yıllarda  yükselişe geçen radikal islamcı akımları, gözlemci olarak görev yaptığım Lübnan  seçimlerinde StratCom’un seçimlere nasıl yön verdiğini gören biri olarak bu  tasarıyı hazırladım" dedi.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica  Mogherini, "AB karşıtı propagandayla mücadeleyi sadece dışarıdan, üçüncü  taraflardan gelen saldırıları değil, AB içinden ve hatta Avrupa Parlamentosunda  bulunan bazı üyeleri de gözeterek sürdürmeliyiz" diye konuştu.
 
Geçen yıl mart ayında yürürlüğe giren Rusya propagandasına karşı  stratejik iletişim çalışma ünitesinin yeteri kadar işlevsel olmadığının altını  çizen milletvekilleri, Rus televizyonu Russia Today ve haber sitesi Sputnik’in AB  karşıtı propaganda yürüttüğünü öne sürdüler.
AP’deki en büyük siyasi grup Avrupa Halk Partisi’nin (EPP) Romanyalı  üyesi Cristian Dan Preda, "Rusya tarafından medyanın manipülasyonu, enerji  kartını öne sürerek şantaj, siyasi parti ve organizasyonların illegal bir şekilde  finanse edilmesi" örneklerinin söz konusu olduğunu dile getirerek,  Rusya ile  ilişkilerin normalleşmesinin beklendiği bir dönemde tüm bunların gerçekleştiğini  savundu.
 
AP’nin Fransız aşırı sağ üyesi Jean-Luc Schaffhauser de "AB’de  Amerikan görüşlerinin hakim olduğunu ve Rus propagandasından endişe edecek bir  durum olmadığını" iddia etti.
 
Oylanarak kabul edilen tasarıda Rusya, AB ülkeleri arasında farklılık  ve çatışmaları kullanarak AB’yi bölmeye çalışmak, Birlik içinde siyasi parti ve  organizasyonlara destek vererek propaganda yapmakla suçlandı, Rusya’nın son  yıllarda medya yoluyla AB karşıtı propaganda yürüttüğü ve buna ilişkin önlem  alınması çağrısında bulunuldu.
 
Raportör Fotyga, "Rusya’nın Balkanlar ve Doğu Avrupa’da soğuk savaş  döneminin yöntemlerini kullanıp, ekonomik pazara ve medyaya etki etme amacıyla  haberleri deforme etmeye devam ettiğini" savundu
Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap