SON DAKİKA



Haber > Dünya > Almanya'da erken seçim mi olacak?

Almanya'da erken seçim mi olacak?

27 Aralık 2023 Çarşamba - 00:14




SPD (Alman Sosyal Demokrat Parti) Yeşiller ve FDP’den (Liberaller) oluşan üçlü koalisyonun yaşadığı iç krizler ve ekonomideki durgunluk erken seçim çağrılarını arttırdı. Oy oranları yükselen ana muhalefet tarihini de vererek erken seçim istedi.





Ana muhalefet partisi Hıristiyan Birlik Partileri (Hıristiyan Demokrat Parti-CDU ve Hıristiyan Sosyal Birliği-CSU ) erken seçim çağrısı yaptı. Kamuoyu desteği iyice azalan üçlü koalisyon (SPD,Yeşiller ve FDP), oyları artan muhalefeti de erken seçim konusunda cesaretlendirdi. CDU Genel Başkanı Friedrich Merz erken seçim için tarih bile belirledi. Erken seçimler için AB seçimlerinin yapılacağı 9 Haziran 2024 tarihini isteyen Merz’e kardeş parti CSU’nun başkanı Markus Söder de onay verdi.

Ana muhalefet partisinde ve medyanın geniş bir kesiminde destek gören erken seçim çağrısına Alman ekonomi dünyasından itirazlar var. Alman Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı (DIHK)Peter Adrian "Erken seçimler dolayısıyla yaşanacak seçim mücadelesi, artan güvensizlik ülkeye zaman kaybettirir" dedi. Alman Dış Ticaret, Toptan ve Hizmet Sektörü Birliği Başkanı Dirk Jandura da erken seçimin yaşanan sorunları çözmeyeceğini erken seçim yerine "Gerçeklerle yüzleşen bir hükümete" ihtiyaç olduğunu söyledi. Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ise erken seçim için koşulların oluştuğu ve ülkenin Birli Partileri tarafından daha iyi yönetileceği görüşünde. CSU Başkanı Markus Söder "Ülkeyi yönetebilecek durumdayız" şeklinde konuştu.

KAMUOYU YOKLAMALARI ERKEN SEÇİM DİYOR




Kamuoyu yoklamalarında CDU/CSU’nun oyları yüzde 32 ile birinci parti konumunda. Bu oran üçlü koalisyonun oylarından daha fazla. Koalisyon ortağı FDP yüzde 4 oy oranıyla barajı bile (yüzde 5) aşamıyor. Bild gazetesinde "Coğunluğun görüşü: Yeni seçimler kaçınılmaz" başlığı ile verilen haberde Yougov isimli bir araştırmaya göre seçmenlerin yüzde 27’sinin koalisyonun gelecek yıl son bulacağını düşündüğü yazdı. Yüzde 21’i ise koalisyonun 2025 yılına kadar süreceğini ancak yine de erken seçim olacağını düşünüyor. Buna göre seçmenlerin yüzde 48’i erken seçim olacağı görüşünde. Bild gazetesi daha önce yayınladığı bir haberde de Almanların yüzde 55’inin erken seçim istediğini yazmıştı. Bulvar gazetesi olarak bilinen ancak ülkede ağırlığı olan Bild’in yanında merkez medya olarak bilinen Frankfurter Allgemeine Zeitung, Süddeutsche Zeitung ve Spiegel’de haftalardır koalisyon içinde yaşanan krizlerden bahsediliyor.
Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap