SON DAKİKA



Haber > Dünya > Almanya Euro'dan çıkarılsın

Almanya Euro'dan çıkarılsın

17 Temmuz 2015 Cuma - 15:14




IMF'nin kurtarma anlaşmalarından sorumlu eski şefi Yunanistan yerine Almanya'nın Euro Bölgesi'nden çıkmasının birliğin hayrına olacağını söyledi.





Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Avrupa eski şeflerinden biri Yunanistan'ın değil Almanya'nın Euro Bölgesi'nden çıkması gerektiğini söyledi.Beş yıl önceki Euro krizi sırasında IMF'de kurtarma anlaşmalarından sorumlu yöneticilerden biri olan Ashoka Mody, Almanya'nın Euro Bölgesi'ni terk etmesinin iyi bir fikir olduğunu söyledi.

"ALMANYA'NIN ÇIKMASI HERKES İÇİN İYİ OLACAK"

IMF'de çalıştığı sırada İrlanda'nın kurtarılması ile ilgilenen ve Almanya ile yoğun istişarelerde bulunan Mody, Alman Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble'nin geçtiğimiz günlerde Euro Bölgesi'nden çıkışı tartışmaya açarak bir tabuyu yıktığını belirtti. Ancak IMF eski yöneticisi, Schaeuble'nin iddialarının farklı bir yönden ele alınması gerektiğini söyledi. Mody; "Tüm taraflar için Yunanistan yerine Almanya'nın Euro'dan çıkması daha iyi olurdu" dedi.

Ashoka Mody, Cuma günü Bloomberg View'da yazdığı makalesinde şunları söyledi:

"Almanya'nın Mark'a dönmesi Euro'nun değerinin hemen düşmesine neden olur ve bu da Avrupalı ülkelere çok ihtiyaç duyulan rekabet kabiliyetini kazandırır. İtalya ve Portekiz bugün Euro kullanmaya başladıkları gün sahip oldukları Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'ya sahip ve ekonomisi dörtte bir oranında küçülen Yunanistan ise uçurumun kenarında. Zayıf bir euro bu ülkelere büyümeyi tekrar başlatmak için şans verecektir. Buna ek olarak Hollanda, Belçika, Avusturya ve Finlandiya da yeni bir para birimi bloğu oluşturmak için Almanya'yı takip ederse, Euro'nun değeri daha da düşecektir.


'YENİ EURO' GÜNEY'E NEFES ALDIRIR

Kısacası, para birliği kötü bir fikir ancak iki parçaya bölünürse bir şans doğabilir. Yeni Euro'nun değeri oldukça düşük olacaktır, bu da güney ülkeleri için iyi bir şey olur."

Mody ayrıca Almanya'nın ihracat patlamasının biraz ivme kaybedeceğini ancak bu durumun para birliğinde daha da zengin olan sıradan Almanlar için önemli olmayacağını söyledi.

Bu yılın başlarında İsviçre Merkez Bankası'nın yıllardır uyguladığı euro tavanında yaptığı değişiklikle İsviçre Frangı aşırı değer kazanmış, bu durumdan İsviçreli üreticiler memnun olmasa da vatandaşlar ucuz alışveriş yapmak için komşu Fransız şehirlerine akın etmişti.

Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkmasının bu anlamda çok yararı olmadığını belirten Mody; "Almanya'nın 16 eyaletinden biri olan Aşağı Saksonya kadar GSYİH'si olan 11 milyonluk bir ülkenin Euro'dan çıkması Alman hanehalkının gelirinde bir değişiklik yaratmaz ve Euro, İtalya, İspanya ve Portekiz gibi ülkeler için çok güçlü olmaya devam edecektir" dedi.


IMF eski şefi, yazısını Almanya'nın Avrupa'daki yeri hakkındaki siyasi argümanı ile bitirdi:

"LİDER GİBİ DAVRANIP KABADAYILIK YAPIYOR"

"Belki de en büyük kazanç siyasi olacaktır. Almanya, Avrupa'nın lideri rolünü oynuyor ancak bunun bedelini ödemekte isteksiz olduğunu kanıtladı. Lider kisvesinde kabadayılık yapan Almanya, aslında bölgeye kötülük yapıyor. Birlik olarak kalmak için Avrupalı milletlerin kendilerini sıkan bu bağları biraz gevşetmeleri gerekebilir."Ünlü spekülatör George Soros da bu görüşü dile getirenlerden olmuştu.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap