SON DAKİKA



Haber > Dünya > Ahmet Şah Mesut'un oğlu Taliban'dan kaçmıştı! Yeri belli oldu

Ahmet Şah Mesut'un oğlu Taliban'dan kaçmıştı! Yeri belli oldu

01 Kasım 2021 Pazartesi - 17:50




Taliban'a karşı savaş ilan eden Ünlü komutan Ahmet Şah Mesut, Ahmed Mesud ve Tacik muhalefetin Tacikistan topraklarında olduğu doğrulandı.





Taliban'a karşı savaş ilan eden Ahmed Mesud ve Tacik muhalefetin Tacikistan topraklarında olduğu doğrulandı.

Mesud'a bağlı "Ulusal Direniş Cephesi" isimli grubun sözcüsü Kebir Vasık tarafından Tacik ajanslara yapılan açıklamada, Mesud ve muhalif isimlerin Tacikistan'da olduğu belirtildi.

Vasık, Mesud'un zaman zaman Afganistan'ı da ziyaret ettiğini öne sürse de, bu ifade bölge kaynaklarınca muhtemel görülmüyor. İddianın Afganistan içerisinde grubun Taliban'a karşı gücünü koruduğu imajını yansıtmak amacıyla bu ifadelerin kullanıldığı tahmin ediliyor.

Sözcü Vasık, Mesud'un aynı zamanda Taliban'a karşı savaş için bölge ülkelerini ikna etmeye çalıştığını da dile getirdi:

"Mesud, bölge ülkelerini ve tüm küresel toplumu, Taliban'a karşı savaşmaya ikna etmek için uğraşıyor. Duruma dikkat çekmek ve destek toplamak için çeşitli ülkelere ziyaretler gerçekleştirdi."


Vasık, Tacikistan yönetiminin de kendilerine destek olduğunu doğruladı.

TALİBAN'A KARŞI MERKEZ KURULDU

Tacikistan'ın başkenti Duşanbe, Taliban karşıtı Tacik asıllı Afganların merkezi haline gelmiş durumda.

Burada bulunan isimlerden Tacik Abdullatif Pedram, "Bir ay içinde Taliban'a karşı direnişi resmi olarak ilan edeceklerini" ifade etti. Pedram "Ya İslamcı bir devleti kabul edeceğiz yahut direneceğiz" sözleriyle düşüncelerini dile getirdi. Taliban saflarında çok sayıda Tacik lider ve savaşçı bulunuyor. Bu doğrultuda ülkedeki Taciklerin daha az bir kısmı Taliban karşıtı sürece dahil olmuş vaziyette.

Pedram, Taliban karşıtı direniş güç kazandıkça Rusya'nın da bu sürece destek olacağı görüşünde. Moskova ile çok iyi temasları bulunduğunu ifade eden Pedram, Rusya'nın Afganistan'daki ekonomik kaynaklardan faydalanmak için de kendileriyle iş birliği yapabileceğini savunuyor. Bölge uzmanlarının önemli bir kısmı ise Rusya'nın Taliban ile olumsuz ilişkiler istemediği için böyle bir adım atmaktan uzak duracağı görüşünde.


Orta Asya'da Rusya'nın en yakın siyasi ve askeri müttefiki sayılan Tacikistan'ın Taliban ile ilişkileri gerilirken Rusya'nın tutumu da merak konusu.

Taliban muhalifleri, bu desteğin Rusya ile sınırlı kalmasını da istemiyor. Afganistan'ın eski Tacikistan Büyükelçisi olan ve Taliban'ın iktidara gelişiyle görevi sonra eren Muhammed Zahid Agbar da bu görüşte. Eski Büyükelçi "Bizi sadece birkaç ülkenin desteklemesini istemiyoruz. Uluslararası toplumun bizi desteklemesini istiyoruz. Çünkü burada uluslararası terörizmden bahsediyoruz ve bu tüm dünyayı tehdit ediyor." şeklinde konuştu.

İPLER GERİLDİ

"Tüm komşularla iyi ilişkiler" politikası izlemek isteyen Taliban da son süreçte Tacikistan'ın açıklamalarını yanıtsız bırakmadı.

Afganistan'daki yeni yönetimin Başbakan Yardımcısı Abdusselam Hanefi, Tacikistan'ın açıklamalarına şu sözlerle yanıt vermişti:


"Tacikistan bizim iç işlerimize ve topraklarımıza müdahale ediyor. Her eylemin bir karşılığı olacaktır."

Taliban'ın Genelkurmay Başkanı olarak Tacik bir isim olan Kari Fasihuddin Badahşani'yi ataması da, Tacikistan'ın hamlelerini dengelemek için atılmış bir adım olarak yorumlanıyor.

1996 yılında Taliban'ın Afganistan'da iktidara gelmesiyle Tacikistan da ciddi şekilde etkilenmişti. Tacikistan içerisinde İslami kesimler, Rus destekli seküler yönetime karşı ayaklanmış, çıkan iç savaşta mevcut rejim büyük zarar görse de kendisini ayakta tutabilmişti. Bu savaşta Afganistan'daki birçok cihat yanlısının Tacikistan'a gittiği, ayrıca Tacikistan'daki grupların da Afganistan'dan destek aldığı ifade edilmişti.

Tacikistan'ı oluşturan Tacik etnik grubu aynı şekilde Afganistan'da da mevcut. Tacikistan'da yaklaşık 7 milyon Tacik yaşarken, bu sayı Afganistan'da 8 milyonu aşıyor. Afganistan'daki Taciklerin önemli bir bölümü de siyasi ve askeri olarak Taliban içerisinde faaliyet gösteriyor.

Tacik Taliban mensuplarının Tacikistan'a olan etkisi ve Taliban muhalifi Taciklerin faaliyetleri doğrultusunda, gerilimlerin bölgede sıcak bir savaşa dönüşmesinden endişe duyuluyor.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap