SON DAKİKA



Haber > Dünya > Afrikalı liderler seyahat kısıtlarını kınadı: Bu afrofobidir

Afrikalı liderler seyahat kısıtlarını kınadı: Bu afrofobidir

01 Aralık 2021 Çarşamba - 10:36




Dünyayı tedirgin eden Covid-19'un yeni varyantı Omicron'un ilk olarak Güney Afrika'da görülmesi ardından Türkiye dahil birçok ülkenin sözkonusu yerlere uçuşları yasaklamasına tepkiler sürüyor.





Omicron'un ilk olarak Güney Afrika'da görülmesi ardından birçok ülke sözkonusu 6 ülkeye uçuşları askıya almış ancak yine de yeni varyant dünyanın pek çok yerinde tespit edilmişti. Afrika Birliği ve Dünya Sağlık Örgütü'nün söz konusu seyahat kısıtlamasına tepki göstermesinin ardından Afrikalı liderlerden de kısıtlara yönelik kınama geldi.

'Hayal kırıklığı'

Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, alınan kısıtlama kararını kınadığını ve derin bir hayal kırıklığı yaşadığını belirterek, "Bu bilimsel olmayan gerekçesiz karardan vazgeçilmesini ve seyahat kısıtlamalarının acil olarak kaldırılmasını istiyoruz" dedi.

Ramaphosa, salgını önlemenin tek yolunun aşı adeletsizliğinin ortadan kaldırılması olduğunu vurgulayarak, "Yasakların tek yapacağı şey, hali hazırda salgından ekonomileri zarar görmüş ülkelere daha fazla zarar vermek olacak" dedi.

Malavi Devlet Başkanı Lazarus Chakwera ise sözkonusu yasaklara ilişkin "Afrofobi" yorumunu yaparak batılı ülkeleri suçladı.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Afrika Sorumlusu Matshidiso Moeti ise Omicron varyantının dünyanın hemen hemen her yerinde görüldüğünü vurgulayarak, "Afrika'yı hedef alan seyahat kısıtlamaları, küresel dayanışmaya zarar veriyor" diye konuştu.


Afrika Birliği reddetmişti

Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (Africa CDC) Direktörü Dr. John Nkengasong, yaptığı açıklamada, genel olarak Covid-19 salgını sürecine bakıldığında, seyahat yasaklarının, virüsün yayılmasını yönetmede çok az amaca hizmet ettiğinin görüldüğünü belirtmişti.

Nkengasong, Omicron varyantı nedeniyle kıtanın bazı ülkelerine uygulanan seyahat yasaklarının gözden geçirilmesi gerektiğini kaydetti.

Bu varyantı bildiren ülkelerden gelen kişilere seyahat yasağı getirilmesini tavsiye etmediklerini kaydeden Nkengasong, "Aslında, bu pandemi süresi boyunca, yeni bir varyantın bildirildiği ülkelerden gelen yolculara yasaklar getirmenin sonuç vermediğini gözlemledik" ifadesini kullandı.

Nkengasong, yasaklar yerine Halk Sağlığı ve Sosyal Tedbirlerin (PHSM) uygulanmasına öncelik verilmesi gerektiğini aktardı.

Aralarında Türkiye, İngiltere, ABD, Kanada, Almanya, Japonya ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin de bulunduğu çok sayıda ülke, 25 Kasım'da Omicron varyantının tespit edilmesini takiben Güney Afrika Cumhuriyeti başta olmak üzere bazı Afrika ülkelerine seyahat kısıtlaması getirmişti.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap