SON DAKİKA



Haber > Dünya > Afrika diken üstünde

Afrika diken üstünde

11 Temmuz 2016 Pazartesi - 10:31




Güney Sudan'da tekrar patlayan silahlar yüzlerce kişinin ölümüne yol açtı. Dünyanın en genç ülkesindeki şiddete sert tepki gösteren BM, saldırıların s





Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 5 yıl önce Sudan'dan ayrılarak bağımsız olan Güney Sudan'ın siyasi liderlerine askeri güçlerini kontrol etmeleri ve çatışmalara derhal son vermeleri çağrısı yaptı. Başkent Cuba'da yüzlerce kişinin öldüğü bildirilen çatışmalar sonrası toplanan Konsey, ülkede BM binalarına ve sivillere yönelik saldırılara da sert tepki gösterdi.

Konsey'in 15 üyesinin yaptığı ortak açıklamada, bu saldırıların savaş suçu olabileceği belirtildi. Açıklamada ayrıca BM'nin Güney Sudan'daki barışgücü misyonunu genişletebileceği de vurgulandı.

BM Güvenlik Konseyi, bölge ülkelerinden de, barışgücüne daha fazla asker göndermeye hazır olmalarını istedi.

Güney Sudan'da, Cumhurbaşkanı Salva Kiir ile onun yardımcısı Riek Machar'a bağlı güçler arasındaki son çatışmalarda yüzlerce kişinin öldüğü bildirilmiş, iç savaş dönemine geri dönüleceğine yönelik endişeler artmıştı.

Savaş dönemine dönüldü


Cumhurbaşkanı Yardımcısı Riek Machar'a sadık güçler, Cumhurbaşkanı Salva Kiir'e bağlı birliklerin başkent Cuba'daki mevzilerine saldırdıklarını duyurdu.

Machar'ın sözcülerinden biri dün BBC'ye yaptığı açıklamada, Güney Sudan'ın 'savaş dönemine geri döndüğünü' söyledi.

Güney Sudan Enformasyon Bakanı Michael Makuei Lueth ülkelerinden savaş haberleri verilmesini 'dürüstçe bulmadığını' belirtti.

Cuma günkü çatışmalar sonrası Başkanlık Sarayı'nda bir araya gelen Salva Kiir ve Riek Machar sükunet çağrısı yapmıştı.

Güney Sudan'ın kısa tarihine şiddet olayları ve fakirlik damga vurdu.


Ülke; 20 yıl süren ve en az 1,5 milyon kişinin öldüğü, 4 milyondan fazla kişinin de evsiz kaldığı bir gerilla savaşının ardından Temmuz 2011'de bağımsızlığını ilan etti.

Aralık 2013'te, Cumhurbaşkanı Kiir'in hükümeti görevden alıp yardımcısı Machar'ı darbe yapmayı planlamakla suçlamasının ardından iç savaş çıktı.

Ülkenin en büyük etnik grupları olan Kiir'in liderliğindeki Dinkalar ile Machar'ın önderliğindeki Nuerler arasındaki çatışmalarda sonucu 2 milyon 200 binden fazla kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı. On binlerce kişinin öldüğü bildirildi, binlerce kişi açlıktan ölme tehlikesi ile yüz yüze geldi. Riek Machar ülkeden kaçtı.

BM'nin yaptırım tehdidi sonrası Cumhurbaşkanı Kiir Ağustos 2015'te isyancılarla barış anlaşması imzaladı.

Riek Machar, Nisan ayında ülkeye döndü ve ulusal birlik hükümetinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak göreve başladı. Cumhurbaşkanı Kiir bu gelişme sonrası yaptığı açıklamada, "Güney Sudan'da savaşın sona erdiğini, barış ve istikarın ülkeye geri geldiğini" söylemişti.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap