SON DAKİKA



Haber > Dünya > Afganistan'ın hayalet askerleri... 'Generaller onların maaşlarını cebe indiriyordu'

Afganistan'ın hayalet askerleri... 'Generaller onların maaşlarını cebe indiriyordu'

10 Kasım 2021 Çarşamba - 17:42




Eski Afganistan Maliye Bakanı Halid Payenda, ülkede hükümetin düşmesi ardından Taliban'ın 20 yıl sonra yeniden yönetime ele geçirmesinden, yolsuzluğa karışmış yetkilileri sorumlu tuttu.





Payenda, BBC'ye verdiği röportajda sorumlu tuttuğu yetkililerin Taliban'dan para aldıklarını ifade etti.

'Hayalet görevliler listesi'

Ülkesindeki asker sayısının fazla gösterildiğini belirten Payenda, "firarilerin ve şehitlerin" asla sayılmadığını, bazılarının banka kartlarının onların maaşlarını çekmek için hala komutanlar tarafından kullanıldığını iddia etti.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, kayıtlarda yer alan 300 bin Afgan asker ve polisinin gerçekte var olmadığını belirten Payenda, "hayalet görevlilerin" resmi listelere eklendiğini, generallerin onların maaşlarını da "cebe indirdiğini" belirtti.

Gerçek asker ve polis sayısı bilinmiyor

Afganistan'ın Yeniden İnşası Özel Teftiş Heyeti'nin (SIGAR) 2016 tarihli raporuna göre, dönemin ABD ve Afganistan yönetimleri, ülkedeki asker ve polis sayısını bilmiyordu. SIGAR sonrasında yaptığı çalışmasında yolsuzluğa dair endişeleri gündeme getirerek asker ve polislere dair güncel bilgilerin sorgulanmasına dikkat çekmişti.

Gerçek asker ve polis sayısının bilinmediğini vurgulayan ve söz konusu 'Hayali askerlerin' maaşlarının yetkililerce çekildiğini savunan eski Bakan, "Bütün düşünce 'Biz bunu değiştiremeyiz'di. Meclis bu şekilde işliyor, hükümet bu şekilde çalışıyor. Herkes bunun en üstten başladığını söyleyecektir. Yani en üsttekiler bu işe dahil" dedi.

Payenda ayrıca eski Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin yolsuzluk yaptığını düşünmediğini söylerken bir yandan da Afganistan'ın başarısızlığında Batı'nın rolü olduğunu ifade etti.


 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap