SON DAKİKA



Haber > Dünya > ABD'yi Taliban korkusu sardı! Ya Kabil ellerine geçerse...

ABD'yi Taliban korkusu sardı! Ya Kabil ellerine geçerse...

10 Haziran 2021 Perşembe - 16:04




Afganistan'dan arkasına bile bakmadan çekilen ABD, Kabil'in Taliban'ın eline geçmesi durumunda atılacak adımları tartışmaya başladı. Pentagon olası bir hava saldırısın gündeme getirdi.





11 Eylül 2001 olayının ardından işgal ettiği Afganistan'dan 11 Eylül 2021 yılına kadar geri çekilme kararı alan ABD, 1 Mayıs'tan bu yana geri çekilme sürecini devam ettiriyor.

ÇEKİLME SÜRECİNDE TALİBAN'IN İLERLEYİŞİ DURDURULAMIYOR

Geride kalan hurda teçhizatları bırakarak arkasına bile bakmadan çekilen ABD'nin boşalttığı askeri üsleri ise Taliban ele geçiriyor. Hemen hemen her gün Kabil yönetimine karşı bir eylem gerçekleştiren Taliban'a karşı, ABD'de tartışmalar giderek büyüyor. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, çekilme sonrasında Afganistan'a hava saldırısı olasılığını tartışmaya başladı. 1 Mayıs'tan bu yana Lagman, Baglan, Vardak ve Gazne vilayetlerinde bulunan Afgan güvenlik güçlerine bağlı en az 26 üs ile karakol Taliban'ın kontrolüne geçti.

PENTAGON HAVA SALDIRISINI TARTIŞIYOR

Daha önce ABD'nin Afganistan'daki üslerini adeta Taliban'a devrettiğini yazan Amerikan New York Times (NYT) gazetesi bu kez Kabil'in Taliban'ın eline geçmesi durumunda atılacak adımları tartıştığını öne sürdü. Olası bir durumda Pentagon, savaş uçakları ve insansız hava araçlarıyla Afganistan'a yeniden müdahale etmeyi düşündüğünü kaydeden NYT, Pentagon'un bu konuda henüz bir karar almadığını vurguladı.


"YA KABİL DÜŞERSE..."

Başkan Joe Biden, daha önce, ABD birliklerinin Afganistan'dan ayrıldığında hava desteğinin de sona ereceğini belirtmişti.

Pentagon yetkilileri, Kabil veya başka bir büyük şehrin Taliban'ın eline geçmesini önlemek, hızlı geri çekilmenin önemli ulusal güvenlik sonuçları, Amerikan ve müttefik büyükelçiliklerini ve vatandaşlarını riske atan bir kuşatma gibi olağanüstü bir durumlarda hava saldırısı düzenlemek için Beyaz Saray'ı ikna etmeye çalışıyor.

"BIDEN'IN PLANINA ESNEKLİK GETİRECEK"

Helene Cooper, Eric Schmitt ve Thomas Gibbons-Neff imzasıyla üst düzey ABD yönetiminden kaynaklara dayandırılan haberde, Pentagon'un hava saldırısı hamlesiyle Başkan Biden'ın geri çekilme planına esneklik kazandırmaya çalıştığı kaydedildi.


NYT, ABD'nin önümüzdeki ay Afganistan'daki tüm hava üslerini terk edeceğini kaydetti. Herhangi bir kriz sonucunda olası bir hava saldırısı için Biden'ın onayının alınması gerektiğini vurgulayan NYT, saldırının Basra Körfezi'ndeki üslerden yapılabileceğini ve bu nedenle de lojistik sıkıntıların doğabileceğini belirtti.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap