SON DAKİKA



Haber > Dünya > ABD'nin yolladığı tartışmalı misket bombaları Ukrayna'da!

ABD'nin yolladığı tartışmalı misket bombaları Ukrayna'da!

14 Temmuz 2023 Cuma - 09:50




Pentagon, ABD'nin tartışmalı kararla yolladığı misket bombalarının Ukrayna'ya perşembe günü itibarıyla ulaştığını bildirdi.





Ateşlendikten sonra havada açılan ve içindeki daha küçük bombaları çeşitli yönlere bırakan misket bombaları, ABD tarafından Ukrayna'nın Rus hattını yarabilmesin için ana ihtiyaçlarından biri olarak görülüyor. ABD Başkanı Joe Biden geçen hafta son kararını vermeden önce ABD'nin önde gelen isimleri haftalarca birçok ülkede yasaklanan silahları Ukrayna'ya gönderip göndermemeyi tartışmıştı. 

ABD, Ukrayna'ya binlerce misket bombası vereceklerini söyledi ancak spesifik bir sayı sunmadı. 

Perşembe günü gazetecilere açıklamada bulunan Genelkurmay Operasyon Direktörü, "Misket bombaları bu noktada Ukrayna'ya ulaştırıldı" dedi. Misket bombalarının Ukrayna tarafından henüz kullanıp kullanılmadığına dair ise detay verilmedi. 

Misket bombalarının kullanımı, sivillere oluşturduğu tehlike sebebiyle 100'den fazla ülke tarafından yasaklandı. Bu silahların oluşturduğu en büyük tehlikelerden biri de "patlamayan bombacıklar". Küçük bombalarının birçok kez patlamadığı, yıllarca yerde kaldığı ve daha sonra aniden patladıkları örnekler bulunuyor.

ABD yönetimi, Ukrayna'ya gönderdikleri silahların daha az "hata payı" olduğunu söyledi. Bu, ABD'nin yolladığı bombalarda daha az patlamayan 'bombacık' olduğu anlamına geliyor.


ABD'nin kararı, insan hakları gruplarının tepkisini çekti. Uluslararası Af Örgütü, "misket bombalarının savaş bittikten sonra bile sivillere ölümcül tehlike oluşturacağını" ifade etti. ABD'nin birçok müttefiki de kararı eleştirdi. 

Ukrayna Savunma Bakanlığı, silahların şehirlik alanlarda kullanılmayacağını ve sadece düşman savunma hatlarını yarmak için ateşleneceğinin garantisini verdi. 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap