SON DAKİKA



Haber > Dünya > AB'den Frontex'e soruşturma: Tarihin en ölümcül kazasındaki rolü ne?

AB'den Frontex'e soruşturma: Tarihin en ölümcül kazasındaki rolü ne?

26 Temmuz 2023 Çarşamba - 17:39




Tarihin en ölümcül kazalarından olan Girit açıklarında batan mülteci teknesine yönelik tartışmalar AB'nin denetim organı Sınır Koruma Ajansı'na (Frontex) soruşturma başlatılacağını duyurmasıyla sürüyor.





Yunanistan'ın Mora yarımadası açıklarında 13 Haziran'ı 14 Haziran'a bağlayan gece, Libya’dan gelen harap ve aşırı yüklü bir balıkçı teknesi battı. Akdeniz’de göçmenlerin karıştığı en kötü kazalardan biri olarak nitelendirilen bu ölümcül gemi kazasında en az 82 kişi hayatını kaybetti.

Euronews'de yer alan habere göre, Avrupa Birliği'nin denetim organı, Frontex'in yakın tarihin en ölümcül göçmen gemisi kazalarından birinde oynadığı role ilişkin soruşturma başlattı.

TEKNEDE 750 CİVARINDA KİŞİ BULUNUYORDU

Avrupa Birliği (AB) Ombudsmanı Emily O'Reilly'nin erişim talebinde bulunduğu belgeler arasında, 14 Haziran'da Yunanistan açıklarında batan Adriana teknesinde olayların nasıl geliştiğine dair AB'nin dış sınır ajansı tarafından hazırlanan resmi rapor da yer alıyor.

Balıkçı gemisinde 750 civarında kişi bulunuyordu. Sadece 104 kişi hayatta kalırken 82 kişinin cesedine ulaşıldı.


Bu trajedi, Yunan sahil güvenliğine ve Frontex'e yönelik sert eleştirileri yeniden alevlendirdi. Frontex, gemi kazasını önleyebilecek gerekli tedbirleri almamakla suçlanıyor.

Frontex, aşırı kalabalık teknenin tespit edilmesinin ardından Yunan makamlarına yardım teklif ettiğini ancak her iki çağrının da cevapsız kaldığını söyledi. Bu arada Yunan makamları da operasyonu savundu. Yetkililer bir gemi gönderildiğini ancak balıkçı teknesinin kaptanının İtalya'ya doğru yol almaya devam etmek için yardımı reddettiğini savunuyor. O andan sonra hiçbir yardım teklifinde bulunulmadı.

FRONTEX'İN ROLÜNE ODAKLANILACAK

Ulusal düzeyde bir soruşturma başlatıldı ancak O'Reilly yaptığı açıklamada "Frontex'in arama ve kurtarma operasyonundaki rolünün de açıklığa kavuşturulması gerektiğini" söyledi.

"Bu büyüklükte bir trajedi, ilgili herkesin sorumlulukları üzerinde düşünmesini ve bu ölümlerden kimin sorumlu olduğunun kamuoyuna açık olmasını gerektirmektedir. Ofisim, teknenin alabora olmasına ve en az 500 kişinin ölümüne neden olan olayları bir araya getirmeye çalışırken Frontex'in rolüne odaklanacaktır"


Ombudsman, "Avrupa'ya göç devam edecektir ve temel hakları koruyacak ve insanları kendi ülkelerinin ötesinde daha iyi bir yaşam aramaya zorlayan insani acıları gözden kaçırmayacak şekilde hareket etmesini sağlamak AB'nin görevidir" dedi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap