SON DAKİKA



Haber > Dünya > ABD istihbaratı: Rus generaller nükleer saldırı için toplandı

ABD istihbaratı: Rus generaller nükleer saldırı için toplandı

02 Kasım 2022 Çarşamba - 14:56




ABD istihbaratına göre, Rus generaller Ukrayna'da nükleer kullanımına yönelik acil toplantı gerçekleştirdi. Kaynaklar, Rus yetkililerin Ukrayna'da taktik nükleer füze kullanımı konusunda tartıştıklarını öne sürdü.





Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısının başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından Moskova'da acil toplantı gerçekleştirildi. ABD istihbaratına göre Rus generaller, Ukrayna'da ne zaman ve nasıl nükleer kullanacakları hakkında istişare yaptı. Rusya'nın korkutan nükleer cephaneliğinin içeriği de açığa çıktı. 

Putin'in nükleer toplantıda yer almadığı belirtildi. 

Rusya ve Batı arasında giderek gerginleşen nükleer krizin ardından Rus generallerin yaptığı acil toplantıda Vladimir Putin'in yer almadığı ifade edildi.

Ulusal Güvenlik Konseyi yetkilisi John F Kirby, toplantının ayrıntıları hakkında yorum yapmasa da "Onları ciddiye alıyoruz. Elimizden geldiğince takibe devam ediyoruz. Rusya'nın nükleer kullanım için hazırlık yaptığına dair hiçbir belirti görmüyoruz" dedi.

Rusya'nın nükleer cephaneliğinde dünya çapında yıkıma ve 200 ila 300 milyon kişinin ölümüne neden olabilecek 6 bin nükleer savaş başlığı olduğuna inanılıyor. Bunlara savaş alanında karşı güçleri bastırmak üzere tasarlanmış 2 bin kadar taktik nükleer silah da dahil. Rusya daha önce savaşta taktik nükleer füzeleri kullanmadı ancak çeşitli şekillerde savaş bölgesinde bu silahları konuşlandırdı. 

TAKTİK NÜKLEER BOMBANIN GÜCÜ


Küçük bir taktik nükleer bombanın kullanılması binlerce insanı öldürebilir ve Ukrayna'nın bazı bölgelerini yıllarca yaşanmaz hâle getirebilir. 

Rusya'nın 'şehir katili' nükleer denizaltıya sahip olduğu biliniyor. 

UKRAYNA'NIN NÜKLEER KULLANACAĞI İDDİASI

Öte yandan Rusya Savunma Bakanı Şoygu ise Ukrayna'yı nükleer şantaj yapmakla suçladı. Şoygu ayrıca Kiev'in kendi topraklarında NATO nükleer silahlarını konuşlandırmaya hazır olduğunu iddia etti. Şoygu geçtiğimiz günlerde nükleer gerilimi azaltmak amacıyla ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile görüştü. Austin, ABD'nin Ukrayna'daki savaşta bir taktik nükleer bomba kullanmak için bir "gizli faaliyetin" parçası olduğuna inanmadığı konusunda ısrar etti.

'HİÇBİR ŞEY GÖRMEDİK'


Austin geçen Perşembe günü Pentagon'da verdiği demeçte, "Putin'in kirli bomba kullanma kararı aldığını gösteren hiçbir şey görmedik" dedi. Ancak Biden yönetiminin çatışmaların alevlenmesi konusunda endişeli olduğunu da sözlerine ekledi.

Kaynaklara göre Putin'in Ukrayna'nın dört bölgesini ilhak etmesi Rus nükleer bombalarının Ukrayna topraklarına taşınması için bir gerekçe olarak kullanabilir. 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap