ABD ile İran arasında kritik temas! Yeni müzakere için yer ve gün verildi
Yayın Tarihi: 14.04.2026 - 10:20
ABD ve İran arasında 11 Nisan'da yapılan görüşmelerin sonuçsuz kalmasının ardından, iki tarafın perşembe günü yapabileceği yeni bir yüz yüze görüşme için niyetli olduğu iddia edildi. Müzakerelerin yeri olarak İslamabad ve Cenevre alternatifleri gündemde.
15 günlük geçici ateşkes sonrası yapılan görüşmelerden sonuç çıkmazken, ABD ve İran heyetlerinin yeniden bir araya gelebileceği öne sürüldü.
ATEŞKES SONRASI DİPLOMASİ TRAFİĞİ HIZLANDI
ABD ile İran arasında geçici ateşkesin ardından 11 Nisan’da yapılan görüşmelerden sonuç alınamaması, yeni bir diplomatik sürecin kapısını araladı. Tarafların, ateşkes süresi dolmadan yeniden yüz yüze görüşme konusunda istekli olduğu iddia edildi.
AP: İKİ TARAF DA GÖRÜŞMEYE NİYETLİ
Associated Press’e (AP) konuşan ve isimlerinin açıklanmasını istemeyen ABD’li yetkililer, Washington ve Tahran yönetimlerinden temsilcilerin yeni bir görüşme gerçekleştirme niyetinde olduğunu belirtti. Yetkililer, sürecin devam ettiğini ancak heyetlerin kimlerden oluşacağına dair net bilgi bulunmadığını aktardı.

İSLAMABAD VEYA CENEVRE MASADA
Görüşmelerin Pakistan’ın başkenti İslamabad’da yapılabileceği ifade edilirken, İsviçre’nin Cenevre kenti de alternatifler arasında gösterildi. Yetkililer, kritik temasın perşembe günü gerçekleşebileceğini öne sürdü.
TRUMP: İRAN NÜKLEER SİLAHA SAHİP OLAMAZ
ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray önünde yaptığı açıklamada İran’la yeni bir anlaşmanın hâlâ mümkün olduğunu belirterek, “İran’la birçok konuda anlaştık ama nükleer konuda anlaşmadık. Bence bunu da kabul edecekler. İran nükleer silaha sahip olamaz. Eğer bunu kabul etmezlerse anlaşma olmaz” dedi.

“İRANLILAR BİZİ ARADI” İDDİASI
Trump ayrıca İranlı yetkililerin kendileriyle iletişime geçtiğini ve anlaşma yapmak istediklerini ileri sürdü. Ancak kimlerle görüştüğüne dair detay paylaşmadı.
MÜZAKERELERDEN ANLAŞMA ÇIKMAMIŞTI
ABD ve İsrail'in 28 Şubat'ta İran'a başlattığı saldırıların ardından bölge ülkelerine yayılan savaş, 8 Nisan'da ABD ile İran arasında ateşkesle sonuçlanmıştı.
ABD Başkan Yardımcısı JD Vance, Pakistan'ın başkenti İslamabad'da İran'la yapılan doğrudan müzakerelerin "bir anlaşmaya varılamadan" sona erdiğini açıklamıştı.
İran yönetimi ise müzakerelerde ortak çerçeveye ve anlaşmaya varılamamasının nedeninin ABD'nin aşırı talepleri olduğunu duyurmuştu.