SON DAKİKA



Haber > Dünya > ABD İç Savaşı'nın nihai sonucu: Kölelik kaldırıldı

ABD İç Savaşı'nın nihai sonucu: Kölelik kaldırıldı

07 Aralık 2020 Pazartesi - 12:37




Amerika'nın kuzeyi ve güneyi arasında kölelik sebebiyle 4 yıl süren bir savaş yaşandı. Savaşın sonunda kuzeyliler galip geldi ve ABD anayasasına köleliği yasaklayan madde eklendi.





Avrupalılar'ın Amerika'yı keşfetmesinin ardından yeni kıtaya taşınması uzun sürmedi. Gelen kitle için yeni iş alanları, yeni iş alanları için de iş gücü gerekiyordu. İş gücü için Avrupa'dan gelen göç dalgası yetersizdi. Bu sebeple Afrika'nın yerli halkları köle olarak Amerika'ya getirildi. Öyle ki, 18. yüzyılın ortalarında Amerşka'daki nüfusun neredeyse yarısı kölelerden oluşuyordu

1700'lü yılların başında Virginia'da 16 bin civarında köle bulunurken, 1770'lerde bu sayı 187 bine kadar yükseldi. Güney Carolina'da yer alan tarım alanlarında çalışanların dörtte üçü Afrikalılar'dan oluşuyordu. Beyazların çıkarlarını korumak ve Afrikalılar'ın isyan girişimini önlemek üzere çok sert tedbirler alınmıştı. Bunlar ağır cezalardan oluşuyordu. 

Kölelik karşıtı dernekler kuruldu

Öte yandan, köleliğe karşı oluşumlar da giderek artıyordu. 19. yüzyılda hem İngiltere hem de ABD'de köle ticaretine karşı dernekler kuruldu. 1804'te Maryland'ın kuzeyindeki eyaletler köleliğin kaldırılmasına karar verdi. 4 yıl sonra İngiltere ile ABD'de köle ticareti yasaklandı. 1833'te İngiliz sömürgelerinde kölelik kaldırıldı. 1846'da ABD'nin özgürlük yanlısı eyaletlerinde hiç köle kalmamıştı.


Amerikan İç Savaşı'ndan bir fotoğraf


Tüm bu gelişmelere karşın ABD'nin güney eyaletleri bu akımın dışında kaldı. Buradaki büyük pamuk işi için kölelere ihtiyaç vardı. Güneydeki kölelik sorununa kuzey tarafından müdahale geldi. Pek çok noktada kölelik karşıtı dernekler açıldı. Bununla birlikte, güneyliler kölelik karşıtlarına tepkiliydi. Georgia'da kölelik karşıtı düşünceleri savunmak ölümle cezalandırılabilirdi. Kuzeye gitmek isteyen köleler, gündüzleri ise köleliğe karşı olan insanların yanında saklanıyor, geceleri Yeraltı Demiryolu Örgütü'nün yardımıyla yolculuk ediyordu

Sonunda savaş çıktı

Takvimler 19 Haziran 1862'yi gösterdiğinde kölelik ABD genelinde yasaklandı. Ancak güneydeki eyaletler bu yasağa uymadı. Bu ayrışmanın sonunda Amerikan İç Savaşı çıktı. Savaş, 1865'te kuzeyin zaferi ile sonuçlanıdı. Böylece 1965 yılında ABD anayasına yeni bir madde eklendi ve ABD'de kölelik tamamen kaldırıldı. 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0
ABD

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap