SON DAKİKA



Haber > Dünya > ABD, BM'nin Rusya'ya çok yumuşak davrandığını düşünüyor

ABD, BM'nin Rusya'ya çok yumuşak davrandığını düşünüyor

13 Nisan 2023 Perşembe - 15:05




Amerikan Savunma Bakanlığı'ndan (Pentagon) sızdırılan belgeler, ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ve yardımcısını yakından izlediğini gösteriyor. Belgelere göre ABD yönetimi, Guterres'in Rusya'ya çok yumuşak davrandığını ve Moskova'nın çıkarlarını koruma konusunda fazla istekli olduğunu düşünüyor.





ABD yönetiminin hala internete nasıl sızdırıldığını anlamaya çalıştığı gizli belgeler arasında, Guterres ve yardımcısı arasındaki özel konuşmalara ilişkin raporlar var.

Raporlarda, Guterres'in Ukrayna'daki savaş ve bazı Afrika liderleri hakkında, özel yazışmalarda kullandığı samimi ifadeler de yer alıyor.

Sızdırılan belgelerden biri, Ukrayna'daki savaş nedeniyle dünyada bir gıda krizi yaşanabileceği kaygıları üzerine, Türkiye ve BM aracılığıyla geçen yıl Temmuz ayında imzalanan Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'na odaklanıyor.

"Guterres, hakkında yaptırım kararı olan Rus kurumlarını ya da bireylerini bile içerse, Rusya'nın ihracat kapasitesini geliştirmeye yönelik çabaları öne çıkardı."

Genel Sektreter'in Şubat ayındaki girişimleri ise Amerikan gizli belgelerinde "Moskova'yı Ukrayna'da yaptıklarından sorumlu kılma konusundaki genel çabaları baltalayıcı" diye niteleniyor.


BM: AMACIMIZ ZARARI EN AZA İNDİRMEK

BM ise dünyanın en üst düzey diplomatının "Rusya'ya karşı fazla yumuşak olduğu" eleştirisine sert tepki gösterdi.

Sızdırılan belgeler hakkında yorum yapmayacağını söyleyen üst düzey bir BM yetkilisi, örgütün faaliyetlerinin "savaşın, dünyanın en yoksulları üzerindeki etkisini en aza indirmeye odaklı" olduğunu söyledi:

"Bu da gıda fiyatlarını aşağıya çekmek, gübrenin en çok ihtiyaç duyan ülkelere gidebilmesi için elimizden gelen her şeyi yapmamızı gerektiriyor."

Rusya sık sık tahıl ve gübre ihracatının, ülkesine konan yaptırımlardan olumsuz etkilendiğinden şikayet ediyor ve en az iki kez kaygılarına yanıt verilmediği takdirde tahıl anlaşmasından çekilme tehdidinde bulundu.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap