SON DAKİKA



Haber > Dünya > AB ülkelerinin borç uzlaşması

AB ülkelerinin borç uzlaşması

21 Aralık 2023 Perşembe - 16:25




Avrupa Maliye Bakanları, aylar süren müzakereler sonunda üye ülkelerin borçlanma kriterleri konusunda uzlaşmaya vardı.





AB Maliye bakanları üye ülkelerin borçlanma kurallarını düzenleyen yeni bir reform için uzlaştı. Reform yüksek borçlu AB ülkelerine mali açıklarını kapatabilmek için daha fazla zaman ve paralelinde yatırımlar için de daha fazla hareket imkanı sağlıyor. Uzlaşma ile birlikte Maastrich Kriterleri olarak bilinen şartlar her ülkenin özel koşullarına göre, esnek olarak uygulanacak.

Çok sıkı bir maliye politikası öngören Masstrich Kriterleri üye ülke devlet borçlarının GSYİH’sına oranının yüzde 60’ı geçmemesi ve bütçe açığının GSYİH’ya oranının yüzde 3’le sınırlanmasını şart koşuyor. Korona ve Rusya Ukrayna savaşının yol açtığı enerji fiyatları artışı AB ülkelerinin borç miktarı bir hayli artmıştı. Avrupa Maliye bakanları “İstikrar ve Gelişme Paktı‘‘ adı verilen reformda uzlaşma sağlayabilmek için aylarca müzakere yaptılar. Uzlaşma metninin temeli AB Komisyonu tarafından hazırlandı. Bakanların vardığı uzlaşma her AB ülkesinin parlamentosunda oylandıktan sonra uygulamaya sokulacak.

ALMANYA VE FRANSA AĞIRLIIĞINI KOYDU




Aylar süren müzakereler sonunda 27 AB ülkesinin ortak bir karar üzerinde uzlaşması Almanya ve Fransa’nın yaptığı tavsiyelerle mümkün oldu. Aslında Almanya ve Fransa uzun süre faklı görüşleri savundu. Almanya ve Fransa’nın anlaşamadan 27 ülkenin bir uzlaşmaya varması imkansız olarak kabul ediliyordu. Almanya Maliye Bakanı Christian Lindner X’ten yaptığı paylaşımda yeni mali kuralların AB ülkeleri için daha gerçekçi ve uygulanabilir olduğunu belirterek , anlaşmayla istikrarın temin edildiğini yazdı. Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire ise yine X’ten yaptığı paylaşımda “Gelecekte sağlıklı bir kamu maliyesi ve yatırımları garanti eden, Avrupa için harika haberler’’ ifadesini kullandı.
Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0
AB

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap