SON DAKİKA



Haber > Dünya > 7'nci turda anlaşamamışlardı: Suriye için yeniden toplandılar

7'nci turda anlaşamamışlardı: Suriye için yeniden toplandılar

30 Mayıs 2022 Pazartesi - 14:50




Suriye Anayasa Komitesi toplantılarının 8'inci turu BM Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen başkanlığında İsviçre'nin Cenevre kentinde başladı.





Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad yönetimi, sivil toplum kuruluşları ve Suriye muhalefeti temsilcilerinin her birinden 15'er kişiden oluşan anayasanın yazımından sorumlu "Küçük Grup" üyeleri, TSİ 10.30 civarında Cenevre'deki bir otelde bir araya geldi.

7'NCİ TURDA ANLAŞMA ÇIKMAMIŞTI

BM Cenevre Ofisi'nde 18-22 Ekim 2021'de gerçekleşen Komitenin 6'ncı tur görüşmelerinde, Esad yönetimini temsil eden heyetin eş başkanı hukukçu Ahmed Kuzbari ile muhaliflerin eş başkanı Hadi el Bahra, ilk kez aynı masada karşılıklı oturmuştu.

Buna rağmen rejim heyeti, daha önceki turlardaki uzlaşmaz tavrını devam ettirmişti.

Pedersen, 6'ncı turun da başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından "büyük bir hayal kırıklığı" yaşadığını belirtmiş ve ilk kez isim vererek Esad yönetimini suçlamıştı.


21-25 Mart'ta düzenlenen 7'nci tur oturumlarında da somut bir ilerleme katedilememiş, görüşmelerin sonunda Pedersen, basın toplantısı düzenlememişti.

SURİYE ANAYASA KOMİTESİ 

2019'da BM'nin desteğiyle kurulan Suriye Anayasa Komitesi, büyük ve küçük olmak üzere iki yapıdan oluşuyor.

Büyük yapıda komite üyelerinin tümünü kapsıyor ve rejim, muhalefet heyeti, sivil toplum temsilcileri olmak üzere 3 grup bulunuyor.

Anayasa yazımından sorumlu küçük yapı ise 3 listeden seçilen 15'er kişiden meydana geliyor.


45 kişilik yazım kurulunun hazırladığı taslakları 150 kişilik büyük yapının onaylaması, karar alınması için ise üyelerin en az yüzde 75'inin "evet" oyu vermesi gerekiyor.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap