SON DAKİKA



Haber > Dünya > 7 AB ülkesi bildirisinden Türkiye’ye süre tehdidi

7 AB ülkesi bildirisinden Türkiye’ye süre tehdidi

11 Eylül 2020 Cuma - 10:10




Doğu Akdeniz gerilimi sürerken, Akdeniz’e kıyısı olan 7 AB ülkesinin sonuç bildirgesinde Türkiye’ye süre verdiler. Macron, ‘Yeniden diyalog’ çağrısı yaptı.





Akdeniz’e kıyısı olan 7 AB ülkesi dün Fransa’nın Korsika adasında bir araya geldi. Macron’un evsahipliğinde yapılan zirveye Türkiye ile gerilim yaşayan AB üyeleri Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin yanı sıra İtalya, İspanya, Portekiz ve Malta’nın liderleri katıldı.

Zirve sonrasında Fransa Cumhurbaşkanı Macron, “Saf değiliz ama Türkiye ile iyi niyet çerçevesinde yeniden diyalog kurmak istiyoruz” ifadesini kullanırken 7 ülkenin ortak metninde, “Türkiye masaya oturmazsa Avrupa Birliği ilave kısıtlayıcı tedbirler listesi geliştirmeye hazırdır” denildi.

Zirveden sonra yayımlanan ortak bildiride, zirveye katılan ülkeler, Kıbrıs Cumhuriyeti ve Yunanistan’a tam destek verdiklerini açıkladı.

Ortak açıklamada diyalog konusunda ilerleme sağlanamaması ve Ankara’nın tek taraflı eylemlerine devam etmesi halinde Avrupa Birliği devlet ve hükümet başkanlarının 24-25 Eylül tarihlerinde buluşacağı zirvede Türkiye’ye yönelik yaptırım kararının görüşüleceği belirtildi.

YENİDEN DİYALOG ÇAĞRISI


Zirvenin ardından konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Macron, “Diyaloğa tekrar girmek istiyoruz…Naif değiliz ancak iyi niyetle tekrar diyaloğa girmek istiyoruz” ifadelerini kullandı. Macron, “Bu şekilde Türkiye’nin tek taraflı eylemlerine son vermek istiyoruz” dedi.

Macron, Türkiye ile bölgede istikrarı sağlamak adına ilişkileri eski haline getirmek istediklerini söyledi.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis Ankara’nın Eylül ayı sonunda yapılacak AB zirvesine kadar doğal gaz arama faaliyetlerine son vermek için zamanı bulunduğunu kaydetti.

Bu 7 ülkenin yaptığı açıklama resmi olarak Avrupa Birliği bloğunun tamamının görüşünü yansıtmıyor. Rum Kesimi, Haziran ayında Türk şirketlere ve bireylere yaptırım için çağrıda bulunmuş fakat aralarında Almanya’nın da olduğu birçok ülke bu karara destek vermemişti.

NE OLMUŞTU?


Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki doğal gaz arama faaliyetlerini kendi deniz yetki alanları içinde yürütüldüğünü savunarak, bu faaliyetlerin yasa dışı olduğunu iddia ediyor.

Türkiye bu iddiaları reddediyor. Türkiye, doğal gaz arama faaliyetlerinin yürütüldüğü alanın kendi kıta sahanlığı dahilinde olduğunu belirtiyor.

Türkiye ile Yunanistan arasında yaşanan gerilimde açıkça Atina’ya destek veren Fransa, Doğu Akdeniz’deki askeri varlığını da artırmıştı. Atina ile Paris arasında askeri işbirliğinin de artırıldığı belirtiliyor.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
2
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap