SON DAKİKA



Haber > Dünya > 12 yıl sonra ilk! Suriye tekrar Arap Birliği'nde

12 yıl sonra ilk! Suriye tekrar Arap Birliği'nde

07 Mayıs 2023 Pazar - 17:31




Arap Birliği, Suriye’nin birliğe dönüşü konusunda anlaşmaya vardı.





Arap Birliği üye ülkelerin dışişleri bakanları, 19 Mayıs’ta Suudi Arabistan’da gerçekleştirilecek Arap Birliği Zirvesi öncesinde birliğin genel merkezinin bulunduğu Mısır’ın başkenti Kahire’de bir araya geldi.

'ÇÖZÜME KAVUŞTURULACAK'

Basına kapalı olarak gerçekleştirile toplantı sırasında üye ülkelerin dışişleri bakanları tarafından yapılan oylamada Suriye’nin birliğe dönmesi yönünde karar alındı. Böylece, Suriye 12 yıllık aranın ardından birliğe dönmüş olacak.

Suudi Al Majalla gazetesinde yer alan bir haberde, Suriye’nin Arap Birliği’ne dönüşü, ülkedeki iç savaşın siyasi bir çözüme kavuşturulması noktasında adımlar atması koşuluna bağlandığı ifade edildi.

Irak resmi ajansı INA'da yayımlanan habere göre, Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed es-Sahaf, 'Arap Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda Suriye'nin Arap Birliği'ne dönmesi konusunda anlaşmaya varıldı' dedi. Arap Birliği ve Mısır tarafından konuyla ilgili henüz resmi açıklama yapılmadı.


2011'DE ASKIYA ALINDI

Suriye’nin Arap Birliği üyeliği, ülkede 2011 yılında başlayan iç savaşta Devlet Başkanı Beşar Esad’ın yönetim karşıtı eylemcilere yönelik baskı ve şiddetli müdahale emri vermesinin ardından askıya alınmıştı.

3 MAYIS'TA REİSİ ŞAM'A İNDİ

Söz konusu karar  İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin 3 Mayıs tarihinde Şam'a inmesinden hemen sonra geldi. Önceki yıllarda dışişleri veya diğer bakanlarını Şam'a yollayan Tahran yönetimi, ilk kez devlet başkanı seviyesinde bir ziyarete imza atıyor.

ÖNEMLİ KONULAR ELE ALINDI


Suriye basını ziyaret hakkında 'İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, iki günlük resmi ziyaret için Şam Havalimanı'na ulaştı' başlığını attı. İran'ın resmi haber ajansı IRNA, Reisi'nin heyetinde Dışişleri Bakanı Hüseyin Emirabdullahiyan'ın yanı sıra petrol, maliye, savunma, yol ve şehirleşme, telekomünikasyon bakanları ile İran Merkez Bankası Başkanı'nın da bulunduğunu duyurdu.

Öte yandan Mart ayında İran ve Suudi Arabistan, Çin'in önderliğinde yedi yıl aradan sonra diplomatik ilişkilerin yeniden başlatmıştı. Dünya basını ise gelişme hakkında Çin'in bölgede ABD'den daha aktif rol aldığını yazmıştı.

ARAP BİRLİĞİ NEDİR?

Birliğin, bağımsız bir devlet olarak kabul ettiği Filistin de dâhil olmak üzere 22 üyesi bulunuyor.

Birliğin kurulduğu dönemdeki gündemi, hâlâ sömürge olan Arap devletlerinin kurtuluşu ve Filistin’deki Yahudi topluluğunun bir Yahudi devleti kurmasını engellemekti.


Birliğin en üst organı olan Konsey, çoğunlukla dışişleri bakanları olmak üzere ülkelerin temsilcilerinden ve daimi delegelerden oluşuyor.

Mart ve eylül aylarında olmak üzere yılda iki kez bir araya gelen konseyde, her bir devletin, büyüklüğünden bağımsız olarak bir oy hakkı bulunuyor.

Birliğin günlük işlerini ise genel sekreter, yönetim organı, konseyin yürütme kurulu ve özelleşmiş bakanlıklar yürütüyor.

Arap Birliği'nin etkinliği, üyeleri arasında yaşanan bölgesel ve küresel konulardaki anlaşmazlıklar nedeniyle hep tartışma konusu oldu.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap